Svet-Stranek.cz
"Kdo má zlato, má vždy peníze" (Alan Greenspan)
INVESTIČNÍ  ZLATO  -  dostupné všem - za VIP ceny

NOVINKY:"Kdo má zlato, má vždy peníze" (Alan Greenspan)

NOVINKY

15.4.2013

Paul Craig Roberts: “Súčasný pád zlata zinscenoval FED”

15. Apríl 2013

http://www.ekontext.net/2013/04/paul-craig-roberts -sucasny-pad-zlata-zinscenoval-fed/

Bývalý vysoký funkcionár US Treasury Dr. Paul Craig Roberts, s ktorým sme sa už stretli, poskytol v týchto dňoch rozhovor Ericovi Kingovi, ktorý vedie blog King World News. Paul Craig Roberts hovorí, že prepad ceny zlata koncom minulého týždňa bol celý zinscenovaný FEDom. Taktiež varuje, že zásoby fyzického zlata sa rapídne zmenšujú. Uverejňujeme časť prepisu z jeho z telefonického rozhovoru ako je uvedený na stránke blogu




6.1.2013

Čína spúšťa celossi-tvetovú menu,krytú zlatom – Američania si teraz musia nájsť


Čína spúšťa celosvetovú menu,krytú zlatom – Američania si teraz musia nájsť dôvod na vojnu proti nej

http://cas-na-zmeny.webnode.cz/news/cina-spusta-ce losvetovu-menu-krytu-zlatom-americania-eraz-musia- najst-dovod-na-vojnu-proti-nej/

Podľa článku začala Čína prepracovávať všetky svoje zlaté rezervy do malých kilových tehličiek, aby vydala novú, zlatom krytú, menu. Mnoho ľudí hovorí, že to naruší svetový obchod a následne spôsobí kolaps dolára.

Nie je pochýb, že americký dolár bude čoskoro len históriou. Čína začala prepracovávať všetky svoje zlaté rezervy do malých kilových tehličiek, aby vydala novú, zlatom krytú, menu. Bezpochyby ide o strategickú časť jej obchodných dohôd s Ruskom, Japonskom, Brazíliou, Indiou a Iránom. Mačka je už z vreca von a dolár padne v plameňoch. GATA odhaduje, že 80% zlata o ktorom si investori myslia, že majú alokované, je už dávno fuč, väčšina pravdepodobne skončila v Číne.

Tento čínsky ambiciózny plán má skutočne masívne rozmery. Môžeme očakávať narušenie globálneho obchodu a určite aj globálneho bankového systému. Toto obrovské prepracovávanie poukazuje na to, ako sa Čína pripravuje na nový systém obchodu. V tomto procese musia pripraviť aj základňu pre možný nový monetárny systém, ktorý bude mať základ v zlate, ktorý podporuje obchodné platby. Spočiatku budú použité pre obchod, neskôr aj v bankovníctve. Americké dlhopisy pôjdu stranou. Považujte tento čínsky projekt ako predzvesť kolapsu amerického zadlženého dolárového systému. Číňania sťahujú tisícky metrických ton zlatých tehličiek z Londýna, New Yorku a Švajčiarska. Prepracúvajú tehličky, už ich nechcú v unciach, ale v kilogramoch. Väčšie tehličky akosti Good Delivery sú uložené v Číne. Nie je jasné, či tento projekt funguje len v Číne, pretože je tu pár indikátorov, že sú v tom zapracované aj švajčiarske zlievarne, keďže majú skúsenosť a kapacitu.

Príbeh prepracovania v Londýne je potvrdený z dobrého zdroja. Zdá sa byť nad slnko jasnejšie, že sa Čína pripravuje na nový systém obchodu, aby sa zhodovala s novým bankovým rezervným systémom. Možno urobia značnú časť kilových tehličiek práve pre retailových investorov a bohatých jednotlivcov v Číne. Zbavia sa tým toxických amerických dlhopisov. Správa je jasná: Západu a britskému systému libier a uncí a iným divným metrikám bol ukázaný veľký „fucker“.


11.10.2012

Zlato: Do roka a do dne 1 900 dolarů za trojskou unci


http://www.investicniweb.cz/zpravy/graf-dne/2012/1 0/11/clanky/zlato-do-roka-do-dne-1-900-dolaru-za-t rojskou-unci/?utm_source=newsletter&utm_medium=ema il&utm_campaign=zlato-do-roka-a-do-dne-1-900-dolar u-za-trojskou-unci

Cena zlata by měla v následujících měsících pokračovat v růstu. Vyplývá to z 10 nejaktuálnějších odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Na konci čtvrtého čtvrtletí letošního roku by se cena unce žlutého kovu měla pohybovat na úrovni 1 773 USD (medián), v 1Q2013 by se zlato mělo vyšplhat na 1 800 USD za unci, ve 2Q2013 na hodnotu 1 850 USD, ve 3Q2013 na 1 888 USD a na konci příštího roku by mělo být dosaženo psychologické hranice 1 900 USD za unci.

9.10.2012

Dylan Grice: Žádná deprese nebo recese, světu hrozí Velký rozklad a mám z něj větší strach než kdykoli dříve (1/2)


http://www.investicniweb.cz/ekonomika/2012/10/9/cl anky/dylan-grice-zadna-deprese-nebo-recese-svetu-h rozi-velky-rozklad-mam-z-nej-vetsi-strach-nez-kdyk oli-drive/?utm_source=newsletter&utm_medium=email& utm_campaign=dylan-grice-zadna-deprese-nebo-recese -svetu-hrozi-velky-rozklad-a-mam-z-nej-vetsi-strac h-nez-kdykoli-drive

"Bojím se více než kdy dříve mračen, která se nad námi stahují. Doufám, že přejdou bez toho, aby se z nich začalo blýskat. Přesto mám obavy, že hlavním rysem následujících dekád bude Velký rozklad společnosti, který provázel i uplynulé epochy a poznamenal celé generace."
Tištění peněz a kreditní hyperinflace.

28.8.2012

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

http://www.penize.cz/penzijni-pripojisteni/241581- patrik-nacher-ne-chystanemu-druhemu-piliri-penzijn iho-systemu!

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!
Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.
Koho jednou druhý pilíř schvátí, toho nikdy nenavrátí. Tak nějak bychom mohli ve stylu pohádky S čerty nejsou žerty parafrázovat základní vlastnost „spoření“ (ve skutečnosti jde o investování – a významový rozdíl to není drobný) ve fondech chystaného druhého pilíře důchodového systému. Kdo se k němu jednou zaváže (a ti starší budou mít na rozhodnutí jen půl roku), už z něj nemůže vystoupit. S druhým pilířem tedy taky nejsou žerty.

19.8.2012

Stát pokukuje po ložiscích zlata. Jako léku na krize


http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/cl anek.phtml?id=754649

- Zlato a další drahé kovy by se pro Česko mohly stát lékem na globální finanční krize. Takovou úvahu přináší návrh státní surovinové politiky, který ministerstvo průmyslu odeslalo ostatním resortům a dalším úřadům k připomínkování.


16.8.2012

Poptávka po zlatě od centrálních bank dosáhla nejvyšší úrovně od roku 1964

http://www.mowapay.cz/poptavka-po-zlate-od-central nich-bank-dosahla-nejvyssi-urovne-od-roku-1964

Hlášená poptávka po zlatě od centrálních bank a oficiálních institucí byla víc než dvojnásobek její úrovně před rokem. Hlavními kupujícími jsou stále centrální banky rozvíjejících se zemí, které hromadí zlato kvůli obavám ztráty kupní síly fiat měn jako je americký dolar a především euro, vyplývá to ze zprávy, kterou ve čtvrtek publikovala Světová rada pro zlato (WGC).

Zlaté rezervy centrálních bank se zvýšily o 158 metrických tun, což je nárůst o více než 130 % oproti stejnému období loňského roku a největší čtvrtletní nákup v tomto odvětví. Oficiální sektor tvořil 16 % z celkové poptávky 990 tun po zlatě ve druhém čtvrtletí.

22.4.2012

Důvěra v drahé kovy poroste, podle stratéga Saxo Bank bude zajímavou investicí i kukuřice

http://www.mediafax.cz/ekonomika/4043441-Duvera-v- drahe-kovy-poroste-podle-stratega-Saxo-Bank-bude-z ajimavou-investici-i-kukurice

Přes dramatické poklesy drahých kovů by jejich cena měla v druhé polovině roku opět růst, zatímco ceny průmyslových kovů jsou na sestupu a to zejména díky ohlášenému hospodářskému zpomalení Číny. Komoditní stratég Saxo Bank Ole Hansen tvrdí, že potenciálně bude zajímavá také kukuřice.

16.4.2012

Richard Russell: Svět čeká chaos, smysl mají zlato a zbraně

http://zpravy.kurzy.cz/318200-richard-russell-svet -ceka-chaos-smysl-maji-zlato-
a-zbrane/
Burzovní guru Richard Russell pokračuje ve svých pesimistických výhledech pro světovou ekonomiku. Finanční trhy podle něj nečeká nic dobrého. Vydělat se podle Russella dá na zlatě, ale i na zbraních. Mohou se totiž hodit, až půjde do tuhého.

"Našetřete nějaké peníze, nakupte zlato a stříbro a buďte trpěliví," hřímá Russell na svém blogu. "Připravte se na vlnu kriminality, hodně lidí bude mít takový hlad, že zkrátka vyjdou do ulic a budou dělat všechno, co bude potřeba, aby ho neměli."

13.4.2012

Zlato a cigarety jdou v Řecku na černém trhu na dračku

http://www.investicniweb.cz/ekonomika/2012/4/13/cl anky/zlato-cigarety-jdou-v-recku-na-cernem-trhu-na -dracku/

Nápisy typu "(Vy)kupujeme zlato", které jsou k vidění na každé větší ulici, neznamenají nic jiného, než že zákon většinou za dveře těchto obchodů příliš často nezavítá. Obchod se zlatem se policii ani dalším autoritám nedaří dostat pod kontrolu. A lidé zlatu věří, poptávka po něm je velká, když euro ani případná jiná měna nenabízejí pocit jistoty.

28.3.2012

Zlato dnes můžete koupit za nejlepší ceny v životě. A ještě výhodněji můžete pořídit zlaté akcie (1/2)

http://www.investicniweb.cz/fx-komodity/komodity/2 012/3/28/clanky/zlato-dnes-muzete-koupit-za-nejlep si-ceny-v-zivote-jeste-vyhodneji-muzete-poridit-zl ate-akcie/?utm_source=newsletter&utm_medium=email& utm_campaign=zlato-dnes-muzete-koupit-za-nejlepsi- ceny-v-zivote-a-jeste-vyhodneji-muzete-poridit-zla te-akcie
"Podle našeho názoru jsme vstoupili do nejlepšího období pro ceny zlata za celý život. A cena zavedených velkých těžařů zlata má prostor překonat svým zhodnocením samotné zlato," řekl na konferenci Dox Coxe z Golden Bank Resources.

15.3.2012

Proč bychom se měli připravit na konfiskaci zlata

http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentar e/clanek.phtml?id=737277

„Zhroucení světových papírových měn může vskutku vést k návratu světové konkurence a obchodu založenému na výši zásob zlata jednotlivých zemí. Podle tohoto scénáře by zlato jako prostředek směny nepoužívali lidé, ale vlády," varuje pro Aktuálně.cz novinář a vydavatel internetového zpravodaje Fleet Sheet Erik Best.



7.3.2012

Zlato se ještě letos dostane na 2 400 USD a v dalších letech zamíří k 3 400 USD

http://www.investicniweb.cz/zpravy/graf-dne/2012/3 /7/clanky/citigroup-zlato-se-jeste-letos-dostane-n a-2-400-usd-v-dalsich-letech-zamiri-k-3-400-usd/?u tm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign =citigroup-zlato-se-jeste-letos-dostane-na-2-400-u sd-a-v-dalsich-letech-zamiri-k-3-400-usd

Zlato v minulém týdnu spadlo o 3,5 %, což byl největší týdenní propad od poloviny prosince. Podporu našlo až na hladině 1 650 USD za trojskou unci. Na této úrovni bylo povzbuzeno poptávkou ze strany zlatníků v Asii a také aktuální statistikou rekordních pozic indexových fondů ve zlatě. Podle aktuálního odhadu analytiků ze Citigroup by zlato mohlo zakolísat až k hranici 1 600 USD, která je k nákupu ještě zajímavější. Zlato však díky očekávanému vrcholu produkce čeká v letošním roce růst až k 2 400 USD za unci, v následujících letech může zamířit dokonce až na 3 400 USD za trojskou unci.


Kdepak lež… pouze záměrná mystifikace

http://www.investujeme.cz/kdepak-lezundefined-pouz e-zamerna-mystifikace/#poll

Čas plyne a my lidé rychle zapomínáme. Až příliš rychle. Zapomínat je lidská vlastnost a na to také mnohé skupiny, spolky, strany spoléhají. Stejně jako na přirozenou vlastnost myslet si, že bude lépe. Vizi lepšího, toho, že se stav zlepší. Zřejmě proto lidé snáze zapomínají a mají stále snahu věřit omšelým sloganům, prohlášením. Zářným příkladem budiž volby, volební sliby. Nebude od věci se tedy poněkud ohlédnout zpět finančním směrem. .....


5.3.2012

Nejlepší investice poslední pětiletky. Zlato "long", Řecko "short"

http://zpravy.kurzy.cz/311713-nejlepsi-investice-p osledni-petiletky-zlato-long-recko-short/

Analytici z Deutsche bank vyhodnotili vývoj jednotlivých investic v uplynulých pěti let a jasným vítězem se stalo zlato, na kterém se dalo vydělat 160 %. Další medailové pozice spekulací na růst obsadily také komodity (stříbro +150 %, ropa +85 %). Překvapením jsou velké výnosy bankovních dluhopisů z USA a Evropy (30 % resp. 24 %). Dalo se také vydělat na akciích. Britské akcie vynesly 18 %, americké 8 %. Na "výchozí hodnotě" skončil po pěti letech směnný pár EUR/USD. Poraženými a nejlepšími spekulacemi na pokles se staly řecké akcie (-80 %) a akcie evropských bank (-60 %). Nejlepší období neměly ani např. italské (-51 %) nebo japonské akcie (-41 %).


26.2.2012

Světlé zítřky

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=20120 22605

Veličenstvo, nemůžeme už dál tisknout peníze!
Pročpak?
Nemáme už dost zlata na jejich krytí!
Neděste mě. Já se lekl, že došel papír.

ECB vydá další bilion eur čili asi 25 bilionů korun, což je hrubý domácí produkt ČR asi za devět let, aby tím "zažehnala krizi". Tolik říkají dostupné zdroje. Zažehná to skutečně krizi?...


Vlastimil Tlustý, ekonom a ex-ministr financí

Pressklub

http://www.frekvence1.cz/srv/www/content/pub/cs/pr ogram/podcast/index.shtml?itemId=17832


21.2.2012

Výnosy penzijních fondů 2011: Inflaci překonají nejspíš jen dva!

http://www.investujeme.cz/vynosy-penzijnich-fondu- 2011-inflaci-prekonaji-nejspis-jen-dva/

sociace penzijních fondů ČR zveřejnila výsledky hospodaření penzijních fondů za loňský rok. A výsledek? Pokud připíší zákonné minimum, inflaci překonají jen dva penzijní fondy! Jaké připsané výnosy mohou klienti penzijních fondů očekávat?


3.2.2012

Zlato roste nejdravěji za 32 let a míří nad 2.000 USD, tvrdí stratégové. Kdo zhatil šanci na lepší nákup?

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2002316/zlato-r oste-nejdraveji-za-32-let-a-miri-nad-2000-usd-tvrd i-strategove-kdo-zhatil-sanci-na-lepsi-nakup.html

Zlato vstoupilo do roku 2012 nejdravěji od roku 1980 a investorům přineslo zhodnocení o 12 procent. Do konce ledna vystoupalo k úrovni 1750 USD/tr. unce a dnes atakuje úrovně nad 1760 dolary za unci. Za leden tak vyrovnalo bilanci celého roku 2011 a zhatilo plány stratégů, kteří v prosinci předpovídali, že kov vykročí směrem nad 2 tisíce dolarů za unci, ale v prvním čtvrtletí bude ještě možné jej koupit výrazněji levněji. Co překazilo tato očekávání? Poptávka Číny a Indie, investiční i po fyzické komoditě, zájem centrálních bank i investice do fondů. Výhled se tak mění: bez houpačky vzhůru, tvrdí stratégové nyní.

1.2.2012

Kam investovat? Zapomeňte na spořicí účty, nakupte zlato

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/162787- kam-investovat-zapomente-na-sporici-ucty-nakupte-z lato/

Z dlouhodobého hlediska je proto mnohem lepší peníze vložit do nákupu zlatých cihel. Cena drahého kovu totiž posledních 11 let kontinuálně roste. "Jen od začátku letošního roku zlato posílilo o deset procent, což je nejlepší novoroční nárůst za posledních třicet let," poznamenal analytik Tyleček. Zlatu pomáhá především to, že se neustále zvyšuje peněžní zásoba, tisknou se nové bankovky. "Já si myslím, že tyto podmínky by mohly přetrvat i v následujících letech. Jako dlouhodobou investici bych ji určitě doporučil," dodal.



19.1.2011

Nečestné vábení důchodových fondů

http://www.vasevec.cz/blogy/necestne-vabeni-duchod ovych-fondu

Když pominu, že takto diplomaticky formulovaný stav ekonomicko-politického či politicko-ekonomického selhání demokratického režimu je živnou půdou pro mezigenerační nenávist typu "přemluv bábu a dědka", tak je pro mě v názoru Karla Svobody zakódována jedna velmi zásadní informace. Jedná se o přiznání, že žijeme ve společenském zřízení, které neovládá odpovědný stát (politici), ale neviditelná ruka trhu, které ideologické portfolio aktuálně mocných poklesky nejen odpouští, ale je připraveno je na úkor řadových občanů vždy nahradit.


18.1.2011

Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení?

http://spoctiduchod.mesec.cz/clanky/jsou-nase-uspo ry-v-ohrozeni/

Pojištění vkladů – pojištění, které je nanic

Dalším mýtem, který kampeličky, družstevní záložny a také banky používají ke své marketingové propagaci, je Fond pojištění vkladů. „Veškeré vklady jsou u nás pojištěné do výše 100 000 eur“, jásají reklamní materiály, které se nám snaží podstrčit podprůměrný spořicí účet. Máte ještě více peněz? Ani lidé s větším objemem peněz si nemusí zoufat, stačí, když se peníze rozprostřou do účtů v rozdílných bankách.




PwC: Krize v eurozóně může vést k řízenému bankrotu zadlužených zemí nebo i nové měně

http://zpravy.kurzy.cz/303846-pwc-krize-v-eurozone -muze-vest-k-rizenemu-bankrotu-zadluzenych-zemi-ne bo-i-nove-mene-18-1-2012/

Zpráva nazvaná "Co se stane s eurozónou možné scénáře pro rok 2012" analyzuje možné výsledky každého z těchto scénářů a odhaduje inflaci a hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny do roku 2016....


14.1.2012

Kdo drží největší zásoby zlata? Tady je nový žebříček

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek .phtml?id=728919

Londýn - Nejvíce zlata na světě drží americký FED, Evropská centrální banka (ECB) je v žebříčku až na dvanáctém místě. Vyplývá to z lednové zprávy, kterou na svých stránkách zveřejnila Světová rada pro zlato (World Gold Statistics).

Federální rezervní fond drží 8133,5 tuny zlata, ty představují celkem 76,9 procenta devizových rezerv Spojených států....


4.1.2012

Cesta do pekla je dlážděna neomezeným tiskem papírových peněz

http://trhy.mesec.cz/clanky/cesta-do-pekla-je-dlaz dena-neomezenym-tiskem-papirovych-penez/
Devalvujeme euro a učiníme zhýralé ekonomiky znovu konkurenceschopné. Navíc dluhy snadněji splatíme a dostaneme se z krize. A kdo to nakonec zaplatí? Střední třída.



Největší ekonomiky světa mají astronomické dluhy. A budou na tom hůř

http://www.novinky.cz/ekonomika/255176-nejvetsi-ek onomiky-sveta-maji-astronomicke-dluhy-a-budou-na-t om-hur.html

Největší ekonomiky světa, tedy skupina G7 doplněná Ruskem, Brazílií, Indií a Čínou, musí v letošním roce splatit 7,6 biliónu dolarů (152 biliónů korun), uvedla v úterý agentura Bloomberg. Ještě loni to bylo jen 7,4 biliónu. Zadlužení těchto zemí letos ještě vzroste a zřejmě sedm z nich si bude muset půjčovat na vyšší úrok....



John Perkins-Přiznání lovce ekonomik

http://www.youtube.com/watch?v=EM31myP0tqE


12 Letadlo - Pyramids Game

http://www.youtube.com/watch?v=FT0yfQIeli8&feature =player_embedded#!

2.1.2011

Investiční rok 2012 podle úspěšných prognostiků: Tiskárny peněz se roztočí na plné obrátky, držte se hotovosti a zlata

http://www.novinky.cz/domaci/255044-prezidentovi-v eri-mene-lidi-nez-predloni-nejnizsi-duveru-ma-snem ovna.html

"Budeme naprosto šokováni, pokud Evropu v roce 2011 nepotká další finanční krize. Doporučujeme všem, aby bez většího přemýšlení spekulovali na pokles dluhopisů zadlužených evropských zemí," napsali přesně před rokem analytici z renomované poradenské společnosti IceCap. Jejich výhled se veskrze naplnil, i když skutečnou krizi v evropském podání zažijí investoři až v roce 2012. Je proto zajímavé, co radí IceCap pro rok 2012.
---

Drsné video - Evropský stabilizační mechanismus (euroval)

http://www.youtube.com/watch?v=EItMh48LUE4&feature =player_embedded
---

Jaroslav Brychta: Dlouhodobě věřím zlatu

http://www.youtube.com/watch?v=L7Uq0iKX7KQ

25.12.2011

Stratégové: Rok 2012 bude zlata. Před růstem k 2500 USD ale bude čas koupit levněji

http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-5427 2150-strategove-rok-2012-bude-zlata-pred-rustem-k- 2500-usd-ale-bude-cas-koupit-levneji

Na trhu drahého kovu v zásadě panuje shoda, že před dalším růstem se zlato podívá ještě na nižší úrovně. Díky přetrvávajícímu statutu bezpečného přístavu se v dlouhodobějším horizontu podívá až k hodnotám kolem 2500 tisíce dolarů za trojskou unci.
Zlato si v průběhu roku 2012 uchová svůj status bezpečného přístavu a podívá se až k hodnotám kolem 2500 tisíce dolarů za trojskou unci.




Hernando de Soto Polar: Přijde šokující krize nebo drtivá inflace (1/3)

http://www.investicniweb.cz/ekonomika/2011/11/26/c lanky/hernando-de-soto-polar-prijde-sokujici-krize -nebo-drtiva-inflace/

HERNANDO DE SOTO POLAR, slavný peruánský ekonom, říká: "Zcela zásadní rébus dneška spočívá v tom, jak lidem povědět pravdu, ale nezpůsobit tím paniku."
HERNANDO DE SOTO POLAR, slavný peruánský ekonom, říká: "Zcela zásadní rébus dneška spočívá v tom, jak lidem povědět pravdu, ale nezpůsobit tím paniku."


22.12.2011

Marc Faber: Euro ani dolar teď nemají . Mm pro vás skvělý tip - začíná na "Z"!

http://www.investicniweb.cz/trhy/sektory/2011/12/9 /clanky/marc-faber-euro-ani-dolar-ted-nemaji-smysl -mam-pro-vas-skvely-tip-zacina-na-z/

"Mám pro vás jeden horký tip. Najdete ho na trhu pod symbolem Z-L-A-T-O! To je věc, kterou teď doporučují držet nade vše ostatní," odpovídá známý investor Marc Faber na otázku Bloomberg TV, zda by v současnosti doporučoval spíše dolar, nebo euro. Ani jedna z hlavních světových měn podle Fabera nestojí za pozornost. "Akcie se chovají více jako hotovost, protože alespoň uchovávají hodnotu, když jsou jinak sazby na nule. Obrazy uchovávají hodnotu, nebo třeba poštovní známky," pokračuje s úsměvem Faber. V rozhovoru se vyjadřuje také k budoucnosti amerických akcií nebo mladých trhů v čele s Čínou.


16.12.2011

Chcete investovat do zlata? Poradíme, jak na to

http://trhy.mesec.cz/clanky/chcete-investovat-do-z lata-poradime-jak-na-to/

Srozumitelně vám přiblížíme investici do fyzického zlata. Jak ji uchopit, kdy investovat, na co si dát pozor, alternativy a mnoho dalšího.
Kdy investovat do fyzického zlata?
Nákupem fyzického zlata by měl investor sledovat zejména tyto cíle:

* uchování hodnoty majetku (ochrana před inflací),
* diverzifikace portfolia,
* dlouhodobé zhodnocení vložených prostředků.

Investiční horizont by měl u takové investice přesáhnout alespoň 5 let. Nákup fyzického zlata je často chápán jako generační záležitost, případně alternativa ke spoření na důchod. V těchto případech nabývá na významu funkce zlata jako ochrana před znehodnocením peněžních prostředků. Naopak reálné zhodnocení prostředků v investičním horizontu nad 10 let může být méně významné.


12.12.2011

Prducenti drahých kovů se dostávají do hledáčku investorů

http://www.investujeme.cz/clanky/tezari-drahych-ko vu-se-dostavaji-do-hledacku-investoru/
Drahé kovy již nějakou dobu patří mezi nejoblíbenější investiční aktiva a na jejich ceně je to hodně znát. I když se momentálně nenacházejí na svých maximech, poměrně vysoké ceny drahých kovů mnohé investory nabádají k opatrnosti před neuváženými kroky a nákupem za příliš vysokou cenu. Na druhé straně společnosti, které drahé kovy těží, jsou jaksi mimo pozornost a ceny jejich akcií se dostaly v poslední době na zajímavé hodnoty.....


6.12.2011

Investice do zlata a stříbra: Důvody pro i proti

http://zpravy.kurzy.cz/296587-investice-do-zlata-a -stribra-duvody-pro-i-proti/

Ceny zlata i stříbra v posledních několikrát klesly a znovu stouply. Evropská dluhová krize nedává trhům vydechnout, což se odráží i na kurzu dolaru a cenách komodit. Investice do drahých kovů se ovšem letos v každém případě vyplatila. Má smysl do nich investovat i při současných cenách a podmínkách na trzích? Analytici nejsou tak docela zajedno...


18.11.2011

Žlutý kov je stále žádanější

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/153586- zluty-kov-je-stale-zadanejsi/

Praha - Celosvětová poptávka po zlatu stoupá. Jen ve třetím čtvrtletí vzrostla o šest procent a vyšplhala se tak de facto výš než za celý minulý rok. Cena zlata v posledních třech měsících stoupla na rekordních 1920,30 dolaru (36 360 korun) za trojskou unci. K růstu přispěly hlavně nákupy centrálních bank a poptávka z Evropy kvůli stupňování dluhové krize v eurozóně.
Kdy padne dvoutisícová hranice?

"Je zcela jisté, že dvoutisícová hranice padne. Otázka je samozřejmě kdy... Očekávám to v březnu příštího roku," myslí si obchodní ředitel společnosti Golden Gate CZ Pavel Ryba. Obecně lze podle něj říct, že zájem o zlato poroste tak dlouho, dokud budou mít světové ekonomiky velké problémy.


27.10.2011

Zlato má stále smysl. Všichni kromě ECB již totiž stiskli turbo na tiskárnách peněz

http://zpravy.kurzy.cz/289847-zlato-ma-stale-smysl -vsichni-krome-ecb-jiz-totiz-stiskli-turbo-na-tisk arnach-penez/

"Až se bude euro obchodovat za dva americké dolary, budeme v období pátého až desátého kola amerického kvantitativního uvolňování. Proto zlato i na současných hodnotách má smysl, stejně jako před dvěma měsíci nad 1 900 dolary za unci," uzavírá Stephen Engleder ze Citigroup.


24.10.2011

Krize zlata nebo jen oddechový čas?

http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/komodity/krize-z lata-nebo-jen-oddechovy-cas-711117

V 80. letech vládla na trzích po­litika vysokých úrokových sazeb. In­flace v USA vzrostla dočasně až na úroveň 15 %. Cena zlata dosáhla tehdy rekordních 850 USD. S ohledem na dnešní kupní sílu by to odpovídalo reálné ceně zlata dokonce na úrovni 2 530 USD, pokud bychom vzali jako srovnávací benchmark index amerických spotře­bitelských cen. Tato skutečnost dává zlatu další výrazný růstový potenciál. Kov tak může bez problémů překonat nedávno dosažené "all time high"...


12.10.2011

Exkluzivní anketa: Zlato se do jara vrátí nad 1900 dolarů, akcie budou stagnovat

http://byznys.ihned.cz/index.php?article[id]=53153 720&article[survey][action]=vote&article[survey][a nswer_id]=1125780&p=022000_d

Cena zlata by v následujících šesti měsících mohla opět pokořit 1900 dolarů za unci. Z exkluzivní ankety HNByznys index nálady analytiků vyplývá, že by investoři mohli obdržet dostatek impulzů k tomu, aby cenu tohoto kovu dokázali posunout o několik stovek dolarů výše....


20.10.2011

Evropská unie na pokraji krachu

http://www.investujeme.cz/clanky/evropska-unie-na- pokraji-krachu/

Oči investorů směřují k nejistému cíli: Summit EU a G20. Neděle ale rozřešení nepřinese. Jaké je jediné východisko ze současné dluhové krize?

Další zadlužování a tisk peněz. Jen místo 2 bil. EUR bude nejspíš 1 bil. EUR.

(1 bil. EUR = 1 000 000 000 000 EUR)


On-line rozhovory o investování do zlata

Ptejte se odborníka na investice do zlata!

http://www.denik.cz/online_rozhovory/rozhovor_zlat o_ryba.html

Vyplatí se kupovat státní dluhopisy, nebo investovat do zlata? Kde si vlastně můžete zlato koupit? Na co si při tom musíte dát pozor? A jak je vlastně možné nechat je někde v bezpečí?


Nabízím několik možností investování do zlata a stříbra pro malé, střední i velkéinvestory, vždy s garancí zpětného odkupu


E-mail: Daggi.Vitkova@seznam.cz, Tel: 602850888, skype: daggi266


5.10.2011

Zlato: Korekce vybízí k nákupům

http://zpravy.kurzy.cz/285847-zlato-korekce-vybizi -k-nakupum/

V prvních osmi měsících roku bylo zlato velmi silné a jeho cena trhala rekordy. Důvodem byl nadbytek levných peněz na trhu a obavy z bankrotu některých evropských zemí. Útěk investorů do bezpečného přístavu vyvrcholil v euforii, která vyhnala cenu na 1 900 dolarů za unci. Cenové nárůsty se však staly neudržitelnými, takže přišla přirozená korekce. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena zlata obchodovaného v Chicagu by v nejbližší době mohla vzrůst. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zdražení ze současných 1 600 na 1 800 dolarů za trojskou unci.....

Něco velkého je asi ve vzduchu. Děje se něco s eurem?

http://www.investujeme.cz/clanky/neco-velkeho-je-a si-ve-vzduchu.-deje-se-neco-s-eurem

Signálů je prostě moc.

Jak na případné odstoupení od eura technicky? V podstatě jsou 2 možnosti, v obou případech by si to možná vyžádalo nekolikadenní bankovní prázdniny. Banky by měly co dělat, aby přepočítaly kapitálovou přiměřenost, dodaly centrálním bankám požadavky na likviditu apod.

1. Vše připravit a potom večer předem oznámit, že od následujícího pracovního dne je vše jinak.
2. Oznámit předem, že k datu tomu a tomu se situace mění.

Co by to znamenalo pro investory? Pokud v reakci na toto oznámení spustí Fed „QE X“, pak tipuji růst ceny drahých kovů, ropy, ale i amerických vládních dluhopisů, které se opět dočasně stanou bezpečným přístavem. ..


28.9.2011

Zlatá rally bude pokračovat, tvrdí kanadský ekonom (1/2)

http://www.investicniweb.cz/fx-komodity/komodity/2 011/9/28/clanky/zlata-rally-bude-pokracovat-tvrdi- kanadsky-ekonom/?strana=1

Martin Murenbleed, 67letý hlavní ekonom torontské investiční společnosti DundeeWealth a uznávaný odborník, který se zlatem zabývá přes 40 let, věští tomuto drahému kovu dlouhodobý býčí trend. Murenbeeld se zlatem začal zabývat již během studií v 60. letech. Býkem na trhu zlata se stal v roce 2001, krátce poté, kdy byly na základě dohody CBGA (Central Bank Gold Agreement) omezeny prodeje zlata ze strany centrálních bank. Jeho býčí sentiment potvrdily i teroristické útoky ze září stejného roku. V rozhovoru pro Barron's investory ubezpečuje, že zlatá rally není zdaleka u konce, protože tento kov stále představuje to nejlepší zajištění proti budoucímu znehodnocení dolaru....


27.9.2011

Světu vládne Goldman Sachs, miluji krize, šokoval BBC investor

http://www.novinky.cz/ekonomika/245823-svetu-vladn e-goldman-sachs-miluji-krize-sokoval-bbc-investor. html

Investor z londýnské City šokoval televizní diváky i moderátorku pořadu BBC o hrozící nové ekonomické krizi. Řekl, že investorům je jedno, co vlády udělají s ekonomikou, protože na krizi vydělávají. Podotkl, že vlády nemají ve světě hlavní slovo a on sám ekonomické krize „prostě miluje“, protože jsou příležitostí k velkému zisku. Lidi vyzval, aby neváhali a investovali...


18.9.2011

Evropské centrální banky nakupují zlato nejvíce za posledních 20 let

http://zpravy.kurzy.cz/283463-evropske-centralni-b anky-nakupuji-zlato-nejvice-za-poslednich-20-let/

Gradující dluhová krize v Evropě a rychle stoupající volatilita na měnovém trhu přiměla některé světové centrální banky k hromadění zásob zlata. Ty se tak brání proti poklesu hodnoty svých devizových rezerv. Evropské centrální banky se dokonce staly čistými kupci zlata poprvé za více než 20 let...


Dokumentární.TV > Podvod jménem Obama / The Obama Deception

http://dokumentarni.tv/globalizace/podvod-jmenem-o bama-obama-deception

"Podvod jménem Obama" je nekompromisní snímek těžce ničící mýtus o Barackovi Obamovi pracujícím pro nejlepší zájmy amerických občanů. Byl fenomén Obama jen pečlivě naplánován a vytvořen? Byl snad protlačen v roli spasitele, aby oklamal Američany k akceptování nového globálního zotročení? Odpovědi na tyto otázky dokument nabízí spolu s řadou dalších argumentů. Představíme si zde novou americkou administrativu stojící za Obamou a to, jaké zájmy tito lidé zastupují. Podíváme se také na stručný výčet Obamových předvolebních slibů a jak to s nimi dopadlo, na politické pozadí finanční krize a jisté paralely současného směřování k bolševismu, německému fašismu i komunismu "made in China".


14.9.2011

Trh se může totálně zhroutit během pár týdnů, varují odborníci – Investičníweb.cz

http://www.investicniweb.cz/trhy/dluhopisy/2011/9/ 7/clanky/trh-se-muze-totalne-zhroutit-behem-par-ty dnu-varuji-odbornici/

Nervózní situace na trzích tak stále nahrává zlatu, které po téměř desetiprocentní srpnové korekci v úterý opět trhalo rekordy, když překonalo další hranici – 1 900 USD za unci. Zdá se, že tento bezpečný přístav bude investorům přinášet zisky dlouhodobě.

8.9.2011

Nový rekord! 5 důvodů, proč se zlato vyhoupne na 3 tisíce dolarů za unci (1/2)

http://www.investicniweb.cz/fx-komodity/komodity/2 011/9/7/clanky/5-duvodu-proc-se-zlato-vyhoupne-na- 3-tisice-dolaru-za-unci/

Nedávná korekce na zlatě dala investorům zajímavou příležitost naskočit do rozjetého "zlatého" vlaku. Faktory, které táhnou tento drahý kov do závratných výšin - nejistota ohledně ekonomického vývoje a dluhové problémy vyspělého světa -, jsou stále přítomny. Proto se také zlato odrazilo od hodnoty 1 750 dolarů za unci k dalšímu růstu. Jaká bude další meta? Bude stát 3 000 dolarů, nebo byla nákupní horečka pouhá bublina a žlutý kov klesne zpátky k tisícovce?...

Mark Faber: Připravte se na restart světové ekonomiky a válku (1/2)

http://www.investicniweb.cz/ekonomika/2011/8/8/cla nky/mark-faber-pripravte-se-na-restart-svetove-eko nomiky-valku/

6.9.2011

Rozpad eurozóny?

http://zpravy.kurzy.cz/281155-rozpad-eurozony/

ituace na trzích je závažná. Trhy propadají pod technické podpory. Hrozí druhé dno?

Zdá se, že Řecku zatím není pomoci, navíc neplní úsporná opatření. Situace se vyostřuje i v Itálii, Portugalsku a Španělsku.

Globálnímu sentimentu nepřispívá ani situace v USA, primárně nezaměstnanost (neschopnost tvořit nová pracovní místa). A jak taky, když na státní zakázky aktuálně nejsou prostředky, naopak je třeba škrtat, což s sebou logicky přináší spíše pokles zaměstnanosti v soukromém sektoru....


5.9.201

Kupujte zlato, QE3 se blíží, míní odborníci

http://zpravy.kurzy.cz/280818-kupujte-zlato-qe3-se -blizi-mini-odbornici/

Není důležité, jak to chce Bernanke nazvat, zda QE3, kvantitativní uvolňování, nebo ABC007. Důležité je, že šéf Fedu nechce další recesi. K tomu aby jí odvrátil, nebo alespoň odsunul do nedohledna použije pravděpodobně jakýkoliv nástroj, který má ve své kompetenci.


POHÁDKA

http://www.youtube.com/watch?v=zOKni-6kklQ&feature =related

29.8.2011

Proč Amerika již brzy zkrachuje

http://rektorys.blog.idnes.cz/c/202634/Proc-Amerik a-jiz-brzy-zkrachuje.html

Našla jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz ...


Nad eurem visí ticho před bouří, varuje Alan Greenspan

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/business-ve-s vete/clanek.phtml?id=712100

Washington - Bývalý dlouholetý šéf americké centrální banky Fed Alan Greenspan je přesvědčen, že se eurozóna rozpadá kvůli rozdílům mezi ekonomikami jejího severu a jihu.

25.8.2011

Současná korekce zlata je příhodným okamžikem k nákupu

http://zpravy.kurzy.cz/279451-soucasna-korekce-zla ta-je-prihodnym-okamzikem-k-nakupu/

V minulém týdnu dosáhla cena zlata našeho krátkodobého cíle – ceny 32.000,- Kč za trojskou unci (oz). Tuto úroveň jsme predikovali v našem článku ze dne 18. června 2011.

Od začátku letošních prázdnin tak cena zlata během 36 obchodních dní vzrostla o 400 USD/ oz (+27%) a o 6.000 Kč/oz (+22%). Na úrovni 1.900 USD/oz však již bylo patrno, že silný růst je krátkodobě vyčerpán. Proto zde nyní máme velmi zdravou korekci, kterou uvítalo a jistě uvítá mnoho investorů, kterým zlato v minulých dnech doslova uteklo.
Nebývalá poptávka po fyzickém zlatě!
Jistě stojí za pozornost, že mnoho investičních fondů si koncem července vytvořilo dlouhodobé nákupní pozice, a to při cenách kolem 1.600 USD/oz. Tato cena je tedy velmi významnou oporou a domníváme se, že se zlato pod cenou 1.640 USD/oz již neukáže. Na trhu, kromě jiného, stále panuje nebývalá poptávka po fyzickém zlatě, která se dříve nebo později opět projeví v rostoucích cenách.
Aktuální (25. srpna 2011 v 15:30h) burzovní cena zlata je 1.719,02 USD nebo 28.848 Kč za trojskou unci.
Autor: Jan Železník


Ekonom Roubini: Zamezit globální krizi už není možné. USA se nevyhnou další recesi

http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-5252 9070-ekonom-roubini-zamezit-globalni-krizi-uz-neni -mozne-usa-se-nevyhnou-dalsi-recesi

Světová ekonomika se obává už druhého úderu recese během tří let. Alarmující je souběh špatných zpráv z obou stran Atlantiku - z Evropské unie i z největší ekonomiky světa USA. Příchodu další recese podle Roubiniho Spojené státy neuniknou....


24.8.2011

Zlato ve vertikálním růstu k 3000 USD

http://www.investicniweb.cz/fx-komodity/komodity/2 011/8/24/clanky/zlato-ve-vertikalnim-rustu-k-3000- usd/

Zlato v posledních dnech předvádí velmi strmý růst, ve kterém láme jeden rekord za druhým. Včera se dokonce dostalo na chvíli přes 1900 USD za unci. Růst zlata však nezačal s debatou o návratu recese na jaře 2011, ale trvá přes deset let a je velmi podobný růstu technologických akcií (NASDAQ) v devadesátých letech minulého století a také prudkému posilování akcií stavebních společností v letech 1995 až 2006.


23.8.2011

Stávka těžařů zlata v jihoafrické republice a její vliv na jeho cenu

http://media.rozhlas.cz/_audio/v-jihoafricke-repub lice-zacala-stavka-tezaru-zlata-vice-vedouci-oddel eni-asset-managementu-ve-spolecnosti-colosseum-ste pan-pirko--02399231.mp3
media.rozhlas.cz


Dluhová krize se šíří do světa

http://byznys.ihned.cz/tagy/dluhova-krize-233683


Svět se řítí do recese. Krize by v Česku nejprve postihla vývoz a stavebnictví

http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-5263 9760-krize-by-v-cesku-nejprve-postihla-vyvoz-a-sta vebnictvi


Zlato pokořilo další rekord. Padla magická hranice 1900 dolarů za unci

http://byznys.ihned.cz/trhy-a-investice/c1-5264499 0-zlato-pokorilo-dalsi-rekord-padla-magicka-hranic e-1900-dolaru-za-unci

Cena zlata poprvé v historii překonala hranici 1900 dolarů za unci. Jen za poslední týden tak na ceně připsala zhruba 120 dolarů. Vzhůru ji tlačí přetrvávající obavy ohledně vývoje světové ekonomiky. Zlato je totiž považováno za bezpečnou investici v období nejistoty.

22.8.2011

Rusové se modlí, aby Bůh spasil rubl. Zatím investují do zubů a zlata - iDNES.cz

http://ekonomika.idnes.cz/rusove-se-modli-aby-buh- spasil-rubl-zatim-investuji-do-zubu-a-zlata-1db-/e ko-zahranicni.aspx?c=A110810_170147_eko-zahranicni _spi

ekonomika.idnes.cz
Rusové jsou nervózní. Po oslabení ratingu Spojených států a pádu cen ropy se bojí příchodu nové krize. Strachu z návratu těžších časů čelí nákupem zlata či cizích měn, které jsou pro ně jistější investicí než rubl. Ekonomové ale obyvatele uklidňují, že ruský rozpočet počítá i s hlubším propadem cen ...


Robert Carnell: Je nejvyšší čas vrátit se ke kořenům - ke zlatu!

http://zpravy.kurzy.cz/278738-robert-carnell-je-ne jvyssi-cas-vratit-se-ke-korenum-ke-zlatu/

Americké dluhopisy nabízejí falešný pocit bezpečí. Nad papírovými penězi se vznášejí otazníky. A vývoj na akciových trzích prostě nedává smysl. Zlaté cihly jsou nejen proto v tuto chvíli tou správnou volbu. Ve svém mikropohledu na současné tržní turbulence to Investičnímu webu řekl hlavní makroekonom londýnské pobočky ING Rob Carnell.


18.8.2011

Hugo Chávez oznámil znárodnenie priemyslu zlata

http://dolezite.sk/Hugo_Chavez_oznamil_znarodnenie _priemyslu_zlata_22.html

Prvé z mnohých vyvlastňovaní 21. storočia pre jediné pravé peniaze začalo.Hugo Chávez oznámil, že "znárodní priemysel zlata vrátane ťažby a spracovania a využije jeho výstupy na posilnenie devízových rezerv krajiny.


Kupte si cihličku zlata. Za milion, nabízí banky

http://www.denik.cz/z_domova/kupte-si-cihlicku-zla ta-za-milion-nabizi-banky.html

Pokud to rovnou není začátek nové krize, tak je to minimálně poslední varování. Pád akciových trhů pokračoval i ve čtvrtek.
Kov místo papírků

Co se na první pohled zdá jako chaos a panika, ale zároveň může být šancí na investování a zisk. Dobře vědomy jsou si toho i tuzemské banky.

Už půl roku evidují zvýšený zájem o nákup zlata. A v těchto dnech přicházejí s novými nabídkami. Například česko-slovenská J&T Banka tento týden začala nabízet stogramový slitek za sto tisíc korun, movitější lidé si pak mohou koupit kilogramovou cihličku za 987 tisíc korun (cena k 9. srpnu). Ceny se mění podle aktuálního kurzu na londýnské burze a banka umožňuje klientům, aby si cihličky uchovali v jejích trezorech, případně nabízí i možnost zpětného odkupu.

15.8.2011

Juraj Smrk: Před globálním finančním kolapsem začíná britská vláda vykrádat bankovní depozitní schránky svých obyvatel

http://www.czechfreepress.cz/evropa/juraj-smrk-pre d-globalnim-financnim-kolapsem-zacina-britska-vlad a-vykradat-bankovni-depozitni-schranky-svych-obyva tel.html

Není to poprvé, co britská vláda nařídila zabavení vkladů svých obyvatel. Od června 2008 policie vyzbrojená automatickými zbraněmi provádí nařízení Gordona Browna a bez rozhodnutí soudu se zmocňuje obsahu tisíců bankovních schránek od velikosti knihy po velké trezory. Ozbrojená loupež je definována jako zločin "zahrnuje použití zbraně při získávání peněz nebo zboží v držení jiného…"



Video: Zlato - bublina nebo dlouhodobě dobrá koupě?

http://zpravy.kurzy.cz/277804-video-zlato-bublina- nebo-dlouhodobe-dobra-koupe/

Zlato vystoupilo v minulém týdnu až na nové historické maximum na úrovni 1 815 USD za trojskou unci. Je to výsledek bubliny ?Co se musí stát, aby splaskla ?


10.8.2011

Cena zlata láme rekordy, akciové trhy zase padají

http://www.novinky.cz/ekonomika/241472-cena-zlata- lame-rekordy-akciove-trhy-zase-padaji.html?ref=box E

Investoři pokračují v nákupu zlata jako nejjistějšího prostředku, který dokáže udržet hodnotu. Jeho cena ve středu poprvé překročila 1800 dolarů za troyskou unci (asi 31,1 gramu). Stalo se tak poté, co znovu spadly americké akciové trhy.

Akcie v USA ve středu po otevření trhů výrazně ztratily. Index Dow Jones spadl o 3,6 procenta. Nasdaq odepsal 3,5 procenta.

Padaly především akcie bank, na které doléhaly jak obavy z přetrvávající dluhové krize v eurozóně, tak předpoklad výrazného zpomalení americké ekonomiky.

Akcie finančního ústavu Bank of America, které silně klesaly už v pondělí, odepisovaly dalších asi devět procent na 6,92 USD. Ztrátu kolem osmi procent měly také akcie Citigroup.

Podle analytiků stojí za propadem obavy ze situace v Evropě, protože americké banky drží příliš mnoho evropských dluhopisů. Spekulovalo se o snížení ratingu Francie. Všechny tři ratingové agentury ale nakonec potvrdily, že o snížení neuvažují a rating této země potvrdily na nejvyšším stupni AAA se stabilním výhledem.

8.8.2011

Cena zlata je na novém rekordu, nad hranicí 1700 dolarů za unci

http://zpravy.kurzy.cz/276626-cena-zlata-je-na-nov em-rekordu-nad-hranici-1700-dolaru-za-unci/

INGAPUR/LONDÝN (MEDIAFAX) - Cena zlata na asijských trzích v pondělí výrazně vzrostla a vůbec poprvé v historii se dostala nad 1700 dolarů za trojskou unci. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Těsně před 8. hodinou SELČ se zlato vyšplhalo na 1714,70 dolaru za unci. Oproti předchozímu závěru obchodování tak zdražilo o 62,90 dolaru, tedy o 3,81 procenta.

Cena zlata tak reaguje na pokles ratingu Spojených států amerických. Ratingová agentura Standard & Poor's jim snížila v noci na sobotu o stupeň špičkový dlouhodobý úvěrový rating AAA na AA+ a udělila mu výhled negativní, což znamená, že rating USA může čekat v následujících 12 až 18 měsících další "downgrade" (snížení).

Podle ekonomů to ale zřejmě ještě není konec zdražování cenného kovu na světových trzích. Podle nich by ceny zlata měly dále dlouhodobě růst.

3.8.2011

Cena zlata je na novém rekordu

http://zpravy.kurzy.cz/276034-cena-zlata-je-na-nov em-rekordu/

ONDÝN (MEDIAFAX) - Cena zlata se ve středu vyhoupla na nové rekordní maximum 1671,39 dolaru za troyskou unci. Informovala o tom agentura Reuters.

Důvodem jsou přetrvávající obavy ze zhoršujících se vyhlídek světové ekonomiky a z problémů se zadlužením v Evropě i Spojených státech amerických.

Později zlato o část zisků přišlo. Krátce před 10. hodinou SELČ se prodávalo za 1671,80 dolaru za unci. Oproti předchozímu závěru tak jeho cena stoupla o 27,30 dolaru, tedy o 1,66 procenta.

28.7.2011

Marc Faber: Svět míří k hyperinflaci

http://zpravy.kurzy.cz/275407-marc-faber-svet-miri -k-hyperinflaci/

Investiční komentátor a autor populárního reportu Gloom, Boom and Doom Mark Faber očekává, že ani dohoda do 2. srpna, kterou chtějí Spojené státy vyřešit dluhový strop, nemůže v dlouhodobém horizontu Americe pomoci a svět čeká hyperinflace. Investoři se před ní podle Fabera mohou schovat ve zlatě.

"K dohodě nakonec určitě dojde, ale to neřeší základní problém neúměrně vysokého zadlužení a obrovského deficitu. Nyní to sice vypadá, že by se v nejbližší budoucnosti mělo více šetřit a zvednout daně, ale nakonec každé takovéto předsevzetí vezme za své," říká Mark Faber.

Spojené státy se budou podle Fabera nadále zadlužovat a bez přestání tisknout peníze. Podobně na tom má být Evropa, které hrozí vládní kolaps.

"Jednou se probudíme a jedna stará stodolarová bankovka bude vyměněna za novou jednodolarovou bankovku. Destrukce bohatství postihne především ty, kteří budou mít investice v hotovosti," varuje Faber. Jako zajímavou investici považuje do těchto "těžkých časů" především zlato.

"Podle mých výpočtů, byla průměrná cena zlata v osmdesátých letech minulého století okolo 350 dolarů, ale když to porovnám s průměrnou peněžní zásobou v té době a průměrným vládním dluhem USA tak mi z toho vychází, že se cena zlata v poslední době ještě skoro nezvedla."
27.7.2011



Kupujte zlato! A schovejte ho do trezoru. Ale vlastního.

http://www.ceskapozice.cz/byznys/finance/kupujte-z lato-schovejte-ho-trezoru-ale-do-vlastniho/

Dnešní peníze nejsou ničím jiným než státem vnuceným oběživem bez vnitřní hodnoty. Není divu, že zlato stoupá na další dolarová maxima.
Cena zlata se dostala na nejvyšší úroveň v historii. Tento týden osciluje těsně pod hranicí 1620 USD za troyskou unci. To však nezbytně neznamená, že je na nejvyšší příčce absolutní hodnoty čehokoliv. Je to jen dolarově vyjádřená cena. Před deseti lety přišla troyská unce zlata zhruba na 270 dolarů, a dalo by se tedy říci, že kov od té doby zdražil šestinásobně. Jenže tehdy kurz koruny činil přibližně 39 Kč za dolar. Počítejme společně:
Hodnota zlata v červenci 2001:

* 270 dolarů x 39 korun = 10 530 korun za troyskou unci

Hodnota zlata v červenci 2011:

* 1620 dolarů x 17 korun = 27 540 korun za troyskou unci.....



25.7.2011

20 bank, které neustojí bankrot PIIGS (1/6)

http://www.investicniweb.cz/ekonomika/2011/7/25/cl anky/20-bank-ktere-neustoji-bankrot-piigs/?strana= 1

Evropské banky mají co ztratit, pokud se problémové země označované jako PIIGS postupně uchýlí k bankrotu. I přes ujišťování evropských lídrů, že podnikají kroky pro zachování životaschopnosti bank, je stále docela pravděpodobné, že všechny snahy vyznějí naprázdno a "selektivní bankrot" zemí PIIGS se stane nevyhnutelným. Bankovní statistiky EBA využité při zátěžových testech odkryly dostatečné množství údajů pro vytvoření skutečného obrázku o situaci evropských bank...


20.7.2011

Skutečná krize se blíží, co s investicemi?

http://www.investujeme.cz/clanky/skutecna-krize-se -blizi-co-s-investicemi/

Pomalu se blíží doba, kdy se slovo krize znovu dostane do čela žebříčku nejpoužívanějších slov v titulcích zpráv. Tentokrát už oprávněně. Má dnes smysl vůbec investovat?

Na přelomu let 2008 a 2009, kdy se svět ponořil do hluboké ekonomické recese, se v titulcích novin dennodenně skloňovalo slovo krize. Tehdy mi to slovo nešlo vůbec přes jazyk a kritizoval jsem média, proč zbytečně straší lidi, když jde zatím jen o slabé zaškobrtnutí.

Psal jsem také o tom, že recese je užitečná, neboť je to ozdravný proces, který očišťuje trh od neefektivity. Dlouho jsme se přejídali, a tak je dobré nějaký čas držet dietu.

Pomalu se ale blíží doba, kdy se slovo krize znovu dostane do čela žebříčku nejpoužívanějších slov v titulcích zpráv. Tentokrát už oprávněně. Poslední velká krize vyvrcholila druhou světovou válkou. Jen Bůh ví, kam nás zavede současná situace, příštích 10 let ale bude dosti krušná doba.
Skutečná krize se blíží.....


14.7.2011

Může nastat ekonomická katastrofa? Jak jí předejít?

http://www.knihy-a.cz/13791/muze-nastat-svetova-ek onomicka-katastrofa

Podívejme se společně na dění v ekonomice. Začíná informační ping pong. Kdo se v tom má vyznat? Jedna strana hovoří o ekonomickém oživení a druhá o propadu. Použijme zdravý selský rozum. Začínají se ve velkém tisknout měny a zvyšovat takzvané záchranné balíčky. Míra inflace je údajně 1,9%. Určeno jakýmsi spotřebitelským košem… Bohužel sem nikdo nezařadil třeba dluhy států, dluhy z platebních karet atd… Kolik jsem koupil benzínu za 1000,-Kč před 5 lety, vloni a letos? Kolik stál plyn a elektřina… mohu pokračovat. Potraviny stojí jakoby stejně, pouze si prohlédněte, jak se zmenšila hmotnost. Jaká je velikost rohlíků a chleba… Je třeba si připustit, že celosvětová ekonomika se řítí do propasti. Kolik zbývá? Nevím. Zcela jistě máme před sebou 2 kritické roky. Zatím tedy máme kousek času zachránit co se dá. Tento článek bohužel není pro vás, kteří si myslíte, že je všechno pod kontrolou…


Zlato na novém historickém rekordu

http://zpravy.kurzy.cz/273563-zlato-na-novem-histo rickem-rekordu/

Cena zlata se v průběhu dnešního obchodování vyšplhala na nový historický rekord. Podporou je kombinace hned několika faktorů. V posledních týdnech ženou žlutý kov vzhůru obavy investorů ze situace v předlužené Evropě, kde stále hrozí bankrot některých států. K tomu se ovšem přidalo aktuálně i prohlášení ratingové agentury Moody’s Investors Service, která varovala, že by Spojené státy mohly v budoucnu přijít o nejvyšší rating. Dále pak včerejší prohlášení Bena Bernankeho, který připustil, že by Fed mohl v budoucnu opět podpořit ekonomiku, například dalším nákupem státních dluhopisů. To mělo v průběhu včerejšího dne negativní vliv na dolar, který oslabil, což pomohlo zlatu překonat rezistenci na úrovni květnového maxima. Aktuálně se cena zlata pohybuje na úrovni kolem 1587,1 dolaru za unci.



Děsivá předtucha Dufka: Vláda chce reformou důchodů nakrmit banky

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/202 615.aspx

Proč to vláda dělá? Pro peníze pro banky

„My ale navrhujeme, a to je, co se politikům pravice nelíbí, aby tento druhý pilíř byl mixem třetího pilíře, který už dnes funguje. To znamená státního příspěvku přidaného k penězům, které si tam vloží zaměstnanec," uvádí dále Dufek.

„My jsme přesvědčeni že to by byl dobrý systém a oni jsou přesvědčeni, že to je špatný systém. A je na novinářích, ať to rozsoudí. A mým největším argumentem je, že když to funguje v Německu, nevím, proč by to nemohlo fungovat v blbým, zadluženým a rozkradeným Česku. Pro vládu to zkrátka nefunguje proto, že by si nemohli sáhnout na ty peníze, to je celý kámen úrazu," varuje odborář.

„Čili tady vidíte, že není pravda, že nemáme alternativu. Jde jen o to, že tato vláda nikdy na tuto alternativu nepůjde, protože vláda slouží kapitálu. Banky už toho nemají klientům moc co nabídnout, pumpujou z nás přes poplatky šílený peníze za služby, které nikdo nežádá. Takže se potřebují dostat k dalším penězům, které leží na důchodovém podúčtu státního rozpočtu,".....

Eurozóna v krizi - majitelé zlata jásají, jeho cena je na rekordu

http://www.rozhlas.cz/zpravy/ekonomikavevrope/_zpr ava/eurozona-v-krizi-majitele-zlata-jasaji-jeho-ce na-je-na-rekordu--920954

Dluhová krize v eurozóně tlačí nahoru cenu zlata. Dnes překonala nový rekord - skoro 1583 dolarů za unci. Zlato je dražší osmý den v řadě. Finanční trhy citlivě reagují na informace o velkých problémech zadluženého Řecka i na to, že se úvěrový rating Irska dostal do spekulativního pásma.

Zlato na novém rekordu (13.7.2011)

http://zpravy.kurzy.cz/273214-zlato-na-novem-rekor du-13-7-2011/

Obavy ohledně dalšího vývoje v Eurozóně vedly k dalšímu nárůstu ceny zlata. Investoři se ke zlatu uchylují jako k bezpečnému přístavu pro období nejistoty – budoucnost Eurozóny je totiž ohrožena negativním vývojem v některých členských zemích, poslední krizí zasaženou zemí je Itálie. Špatně jsou na tom také Irsko, Řecko a Španělsko. Kvůli krizi se euro propadlo vůči dolaru na čtyřměsíční minimum. Kontrakt zlata s termínem dodání v srpnu posílil během úterního obchodování o 13,10 dolaru (0,8 %) a uzavřel na 1562,30 amerických dolarech za trojskou unci. Uzavírací cena byla nejvyšší v historii, bylo tak překonáno předchozí maximum z 2. května. Intradenní maximum bylo až na úrovni 1573,90 dolarů za unci. Cena zlata rostla již šestou seanci v řadě, od začátku roku pak cena vzrostla o téměř deset procent. Dnes ráno zlato pokračuje v růst a cena se přehoupla nad hranici 1570 dolarů za trojskou unci.


8.7.2011

Penzijní fondy klientům nevynáší... nemohou

http://www.investujeme.cz/clanky/penzijni-fondy-kl ientum-nevynasi-nemohou/

Poslední penzijní fondy oznámily výši připsaného zhodnocení svým klientům za loňský rok. Překvapení se nekoná. Penzijní fondy nevynáší. Některé svým klientům připsaly dokonce záporné zhodnocení. Které?

Penzijní fondy ze zákona musí připsat nezáporné zhodnocení. Nominální. Porovnáme-li připsané zhodnocení s inflací, dojdeme k jednoznačnému závěru: Dva penzijní fondy z deseti peníze svých klientů znehodnotily a jeden nevydělal ani korunu.

Připsané zhodnocení za rok 2010 se pohybuje v rozmezí od 1,04 % u penzijního fondu ČSOB Progres po 3 % u Allianz penzijního fondu. Pod úrovní loňské míry inflace ve výši 1,5 % skončily penzijní fondy hned dva a třetí ji alespoň dorovnal.


Erste Bank: Zlato ještě podraží, za rok by cena mohla vyšplhat na 2000 dolarů

http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-5224 4670-erste-bank-zlato-jeste-podrazi-za-rok-by-cena -mohla-vysplhat-na-2000-dolaru

Poptávka investorů se v posledních deseti letech zdesetinásobila a indikuje novou fázi na býčím trhu. Ze studie Erste Bank vyplývá, že dlouhodobý cílový kurz zůstává na úrovni 2 300 dolarů za troyskou unci. Institucionální investoři budou hnacím motorem příští etapy zlatžch nákupů.

28.6.2011

UBS: Dolar jako dominantní rezervní měna do 25 let skončí. Nastupuje zlato

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/1852173/ubs-dol ar-jako-dominantni-rezervni-mena-do-25-let-skonci- nastupuje-zlato.html

Americký dolar ztratí během příštích 25 let svůj status světové rezevní měny. Vyplývá to z ankety banky UBS, kterou přinesl list The Financial Times, mezi 80 manažery centrálních bank, kteří mají rezervy banky na starost. Dohromady kontrolují přes 8 bilionů dolarů...

22.6.2011

FT: Řekové nadále vybírají úspory z bank, kupují hlavně zlaté mince a fyzický majetek

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/1848643/ft-reko ve-nadale-vybiraji-uspory-z-bank-kupuji-hlavne-zla te-mince-a-fyzicky-majetek.html

Řekové pokračují ve vybírání úspor z bankovních vkladů a kupují za ně zlato, zejména ve formě zlatých mincí. Připravují se tím na možnost vyhlášení státního bankrotu a očekávané útoky vkladatelů na banky. Napsal to dnes britský list Financial Times.

V prvním čtvrtletí řečtí vkladatelé vybírali z bankovních účtů úspory tempem 1,5 až dvou miliard eur měsíčně. Loni stáhli z domácích bank zhruba 30 miliard eur, což představovalo přes 12 procent celkového objemu úspor, plyne z odhadu řecké centrální banky...


9.6.2011

Krize, kolaps, panika, krach: Proč najednou všichni troubí na poplach?


http://zpravy.kurzy.cz/268181-krize-kolaps-panika- krach-proc-najednou-vsichni-troubi-na-poplach/

Tady je jen malý vzorek varování, jež jsme mohli v posledních dnech zaslechnout z úst některých význačných ekonomů a analitiků...

* Ekonom Nouriel Roubini: „Myslím, že se právě nacházíme v bodě zvratu, kdy se začne trh korigovat. Údaje z USA, Evropy, Japonska, Číny naznačují příchod ekonomického oslabení.“
* Jim Rogers : „Očekávám, že v dohledné budoucnosti budeme svědky vážnějších problémů... znovu. Do roku 2011, 2012, 2013 nebo do nevímkdy nás čeká oslabení hospodářského růstu.“
* Mark Mobius, výkonný předseda skupiny pro rozvojové trhy společnosti Templeton Asset Management: „Vzhledem k tomu, že jsme nevyřešili žádnou z věcí, které způsobily předchozí finanční krizi, je na dohled krize další.“
* David M. Blitzer, předseda indexové komise Standard & Poor’s: „Ceny domů i nadále klesají a zmírnění je v nedohlednu.“
* Jeffrey Gundlach, výkonný ředitel společnosti DoubleLine Capital: „Myslím, že nás čeká dozvuk úvěrové krize. Obávám se, že je tomu tak.“
* Carl Icahn: „Domnívám se, že by skutečně mohly nastat další velké potíže. Zda přijdou příští týden, nebo příští rok, nevím a nikdo to neví jistě, avšak domnívám se, že systém funguje nesprávně. Opravdu mne udivuje, že se nacházíme téměř tam, kde jsme byli už kdysi. Investiční banky jako by se vůbec nepoučily a stále hojně používají pákový efekt. Dnešní praxe je prostě přespříliš založena na pákovém efektu a přespříliš hazarduje s cizími penězi.“


7.6.2011

Tomáš Prouza: Reformy přes mrtvoly?


http://zpravy.kurzy.cz/267625-tomas-prouza-reformy -pres-mrtvoly/

Pondělní Lidové noviny přinesly průzkum, podle kterého téměř 80 % lidí odmítá navržené reformy důchodů a daní. Vládě přitom nevěří 90 % občanů a vládní představitelé zároveň tvrdí, že právě prosazení reforem je jediným důvodem, proč se vláda ještě nerozpadla. Mají v takové situaci reformy vůbec cenu?
Obávám se, že nikoliv. Neustálý mocenský boj o posty, provize a pobídky totiž znamená, že na skutečně věcnou diskusi o reformách vláda nemá čas – a možná si ani nikdy neudělala jasno, co vlastně chce. Důchodová reforma, kterou napsalo pár lobbistů na míru svým blízkým, je oficiálně prezentována především jako nástroj na ozdravění veřejných financí. To je samozřejmě důležitá přidaná hodnota reformy, ale zcela chybí diskuse o tom, jak má vůbec za 30 a více let vypadat situace důchodců, jaká má být kvalita jejich života, jaký má být náhradový poměr důchodu ke mzdě a z jakých zdrojů tyto prostředky čerpat.

19.5.2011

WGC: dopyt po zlate vzrástol o 11 %

http://zpravy.kurzy.cz/266226-wgc-dopyt-po-zlate-v zrastol-o-11/


ColosseumOrganizácia World Gold Council dnes uverejnila svoju pravidelnú štvrťročnú správu o dopyte a ponuke zlata. Podľa jej údajov sa celosvetová spotreba zlata zvýšila v prvom štvrťroku na 981,3 tony, čo je o 11 % viac oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Dopyt zo strany klenotníckeho priemyslu vzrástol o 7 % na 557 ton. Investičný dopyt sa zvýšil o 26 % na 311 ton. Medzi krajinami je najaktívnejším nákupcom zlata Čína, kde spotreba vzrástla medziročne o 47 %. Spolu s Indiou majú na svedomí 63 % celosvetovej spotreby tohto kovu. Globálna ponuka zlata poklesla o 4,4 % na 872 ton. Dôvodom boli nákupy centrálnych bánk na úrovni 129 ton a 6percentný pokles objemu recyklovaného zlata na 348 ton. Banská produkcia sa zvýšila o 7 % na 664 ton. Júnový kontrakt zlata dnes na New York Mercantile Exchange stagnuje na cene 1493 USD za trójsku uncu.

16.5.2011

Zlato čeká další růst: Kupujte, dokud je čas

http://zpravy.kurzy.cz/266050-zlato-ceka-dalsi-rus t-kupujte-dokud-je-cas/

Celý život pracuji na Wall Street a za ta léta jsem už zjistil, že velcí institucionální investoři jako penzijní nebo nadační fondy se málokdy vzdalují od stáda. Spravují příliš mnoho cizích peněz, než aby z něj samotní vystrkovali hlavu. Když pak něco nevyjde, můžou alespoň poukázat na to, že ostatní si vedli stejně špatně.

Z toho důvodu ale také často až se zpožděním registrují důležité změny trhu – jako je třeba úpadek měny. Mnozí z nás sice již dlouho kupují drahé kovy, aby se ochránili před kolapsem dolaru, ale na Wall Street je zlato a stříbro dosud přísné tabu. Manažeři fondů jsou poučováni, že zlato je „barbarský přežitek“ a že mnohem civilizovanější je dále nakupovat státní dluhopisy a bezpečné akcie. Ostatně to tak dělají všichni.

V poslední době však registruji známky toho, že i stádo už mění směr.

USA jsou na cestě k bankrotu, musí schválit vyšší limit zadlužení

http://www.novinky.cz/ekonomika/233547-usa-jsou-na -ceste-k-bankrotu-musi-schvalit-vyssi-limit-zadluz eni.html

Američtí zákonodárci mají čas do 2. srpna, tedy 79 dní, aby se dohodli na zvýšení limitu na zadlužení státu. Jinak nebudou mít peníze na splácení účtů a čeká je bankrot. Povoleného limitu 14,29 biliónu dolarů dosáhla země v pondělí.
Pokud se nedohodnou, což je ale málo pravděpodobné, nebude mít země peníze na splácení účtů a dluhů. Ministr financí Timothy Geithner situaci zatím řeší tak, že přesouvá peníze mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu a pokrývá to, co je právě potřeba.


Dopyt po zlatých minciach je obrovský

http://zpravy.kurzy.cz/266059-dopyt-po-zlatych-min ciach-je-obrovsky/

Americká mincovňa uviedla, že od 1. mája predala zlaté mince American Eagle o váhe 85 000 trójskych uncí. Ak bude aj druhá polovica mesiaca takto úspešná, tak by mal byť zaznamenaný najväčší objem jednomesačného predaja za posledný rok. Veľký dopyt po minciach v súčasnosti sledujeme aj v iných krajinách. Juhoafrická Rand Rafinery, ktorá produkuje Krugerrandy, očakáva najlepší mesiac od augusta minulého roku. Zlato vo veľkom nakupujú nielen drobní investori, ale aj penzijné fondy, či nadácie. Spoločnosť University of Texas Investment Management, ktorá obhospodaruje prostriedky druhej najväčšej akademickej nadácie v USA, nakúpila zlaté tehličky v hodnote 1 miliardy USD. Júnový kontrakt zlata dnes na New York Mercantile Exchange stagnuje na cene 1497 USD za trójsku uncu.


13.5.2011

Zlatý standard bude zpět do pěti let a vyléčí neduhy USA, věří dvojnásobný kandidát na prezidenta Forbes

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1824840/zlaty-s tandard-bude-zpet-do-peti-let-a-vyleci-neduhy-usa- veri-dvojnasobny-kandidat-na-prezidenta-forbes.htm l

Návrat Spojených států amerických ke zlatému standardu je v následujících dvou letech pravděpodobný...

11.5.2009

Krize před námi: Znehodnocený dolar

http://janfrydl.blog.idnes.cz/c/190859/Krize-pred- nami-Znehodnoceny-dolar.html

Liberální postoj k finančním trhům měl za následek obrovskou nestabilitu a následný krach. A i když nás média krmí, že finanční či hospodářská krize skončila, bude s nejvyšší pravděpodobností pokračovat. Znehodnocující se dolar, růst cen komodit a s tím spojená inflace, nezaměstnanost, zadlužování státních rozpočtů nejen eurozóny, vládní škrty výdajů, prodlužování věku odchodu do důchodu, zvětšující se moc nadnárodních korporací, nepokoje na blízkém východě, vzrůstající tendence volení extrémistů v Evropě a s tím spojená lidská nevědomost v hledání nesprávného nepřítele jasně ukazuje, že máme před sebou roky plné pravidelných dávek emocí... Rozjíždím nový seriál, kde se budu snažit zanalyzovat a přinést svůj pohled na všechny výše jmenované problémy..

5.5.2011

Centrálne banky vo veľkom nakupujú zlato

http://zpravy.kurzy.cz/265600-centralne-banky-vo-v elkom-nakupuju-zlato/

Podľa údajov Medzinárodného menového fondu je záujem o zlato zo strany centrálnych bánk rozvíjajúcich sa krajín veľmi vysoký. V posledných mesiacoch sú na trhu aktívne predovšetkým Mexiko, Rusko a Thajsko. Od začiatku roka nakúpilo Mexiko už 93,3 tony. Ešte v decembri držalo len 7 ton zlata. Rusko v marci zvýšilo svoje zlaté rezervy o 18,8 tony na 811,1 tony. Thajsko pridalo 9,3 tony a momentálne má v trezoroch 108,9 tony. Posledné veľké nákupy drahých kovov boli zaregistrované v roku 1980 pred vytvorením cenového vrcholu. Júnový kontrakt zlata dnes na New York Mercantile Exchange stagnuje na 1515 USD za trójsku uncu.


3.5.2011

Dolár v Amerike skončil. Ľudia sa ho boja

http://www.chelemendik.sk/Dolar_v_Amerike_skoncil_ Ludia_sa_ho_boja_682453488.html

Konzervatívni Američania nedôverujú svojej mene, obávajú sa totiž inflácie.

Vo viacerých štátoch USA využili svoju moc a zakročili proti nenávidenej federálnej vláde vo Washingtone a centrálnej banke (Fed).

Mormónsky štát Utah ako oficiálne platidlo pripustil zlato aj striebro. Podobné zákony plánuje ďalších 13 štátov.


2.5.2011

DOLAR se neustále propadá

http://zpravy.kurzy.cz/265423-dolar-se-neustale-pr opada/

Je jisté, že jak bude dolar více klesat, půjde cena zlata nahoru, a to tím více, čím déle bude FED prosazovat uvolněnou měnovou politiku. U stříbra se tak vysoký nárůst již nečeká, pravděpodobně spadne zpět na hranici 30 dolarů za trojkou unci.

28.4.2011

Nový deň – nový rekord na zlate

http://zpravy.kurzy.cz/265311-novy-den--novy-rekor d-na-zlate/

Júnový kontrakt zlata dnes na New York Mercantile Exchange zhodnocuje o 1 percento na 1533 USD za trójsku uncu. V priebehu obchodovania už bol stanovený nový historický rekord 1535 USD/oz. Pre drahé kovy je priaznivý zámer americkej centrálnej banky pokračovať v uvoľnenej menovej politike. Hlavné úrokové sadzby by v USA mali zostať na rekordne nízkej hodnote 0,25 % ešte niekoľko mesiacov. Investori i banky sú ohľadom výhľadu ceny zlata optimistickí. Credit Suisse predpokladá, že v nasledujúcich 12 mesiacoch by zlato mohlo zdražiť až na 1650 USD za uncu.

26.4.2011

Ceny potravin ve světě stoupají, v Asii hrozí extrémní chudoba

http://www.novinky.cz/ekonomika/231766-ceny-potrav in-ve-svete-stoupaji-v-asii-hrozi-extremni-chudoba .html?ref=boxD
Stoupající ceny potravin ve světě by mohly uvrhnout milióny lidí především v Asii do extrémní chudoby a ohrozit ekonomický růst. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na zprávu Asijské rozvojové banky (ADB).


Eurozóna i Evropská unie se rekordně zadlužují

http://www.novinky.cz/ekonomika/231748-eurozona-i- evropska-unie-se-rekordne-zadluzuji.html
Celkový dluh zemí eurozóny i celé Evropskézasažené unie (EU) loni opět vzrostl, a to na nejvyšší úroveň v historii. V eurozóně dluhovou krizí dluh stoupl ze 79,3 % HDP v roce 2009 na 85,1 % HDP loni a v celé evropské sedmadvacítce vzrostl z předloňských 74,4 % HDP na 80 % HDP v roce 2010. Informoval o tom Eurostat, statistický úřad Evropské unie.


Devět důvodů, proč bude státní penze klesat

http://www.financninoviny.cz/os-finance/zpravy/dev et-duvodu-proc-bude-statni-penze-klesat/627532?utm _source=rss&utm_medium=feed

Čím jsme mladší, tím větší váhu na zabezpečení na penzi budou mít naše vlastní úspory a investice. Státní penze bude totiž postupně klesat. Již od října se mění výpočet penze a další změny se dají očekávat. Každoročně totiž dochází v oblasti důchodového pojištění k několika změnám. V následujících letech bude změn opravdu hodně, většina jich povede k nižší státní penzi. Podmínky pro přiznání důchodu budou přísnější a méně výhodné. Podívejme se na devět důvodů, proč budou penze klesat.


20.4.2011

Euro ztrácí stabilitu!

http://zpravy.kurzy.cz/265000-euro-ztraci-stabilit u/

Krize je opět v plné síle. Ekonomové se shodují na tom, že na rozdíl od Řecka je Španělsko pro záchranu příliš velkým soustem. Jeden z budoucích scénářů uvádí, že se eurozóna pod tlakem těchto událostí rozpadne, a nastane konec společné evropské měny tak, jak ji známe dnes. Nemusí trvat dlouho a začnou od ní postupně upouštět jednotlivé státy


19.4.2011

Zlato vystoupilo poprvé na 1500 dolarů za troyskouu unci

Financninoviny.cz 19.4.2011
http://www.finance.cz/zpravy/finance/306919-zlato- vystoupilo-poprve-na-1500-dolaru-za-troyskouu-unci /

New York 19. dubna (ČTK) - Cena zlata dnes poprvé dosáhla úrovně 1500 dolarů za troyskou unci. Navázala tím na pondělní vzestup, kdy reagovala na hrozbu snížení amerického úvěrového ratingu. K růstu zlata přispěl i slabší dolar a přetrvávající obavy investorů z dluhových problémů Řecka.


Zlato stále neztratilo lesk - VIDEO

http://zpravy.kurzy.cz/264974-zlato-stale-neztrati lo-lesk/


15.4.2011

Nový rekord zlata: 1480,5 USD/oz

http://zpravy.kurzy.cz/264844-novy-rekord-zlata-14 80-5-usd-oz/

Júnový kontrakt zlata dnes na New York Mercantile Exchange zhodnotil na 1480,5 USD za trójsku uncu, čo je nový historický rekord. Pre drahé kovy sú priaznivé informácie o raste globálnej inflácie. Čína, druhá najväčšia ekonomika sveta, dnes uviedla, že v marci sa tu spotrebiteľské ceny zvýšili medziročne o 5,4 percenta. Údaj prekonal očakávania analytikov na úrovni 5,2 percenta. Zlatu v posledných týždňoch pomáhajú aj predpovede jeho ďalšieho zdražovania. Napríklad agentúra GFMS očakáva, že v tomto roku by mohla byť pokorená hranica 1600 dolárov.


Produkční ceny v březnu: Nejvyšší inflace za posledních šest let

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1808728/produkc ni-ceny-v-breznu-nejvyssi-inflace-za-poslednich-se st-let.html

13.4.2011

Penzijní reforma: Finanční zprostředkování za pár stovek

http://www.investujeme.cz/clanky/penzijni-reforma- financni-zprostredkovani-za-par-stovek/

Ministerstvo financí dalo před časem k diskusi návrh poplatků souvisejících se správou prostředků v 2. pilíři. Za jejich výši bylo ministerstvo kritizováno. Prý nezbyde nic na klienta. Každá mince má ale dvě strany. "Chceme-li, aby 2. pilíř spravovaly soukromé společnosti, je třeba, aby měly pokryty svoje náklady,“ obhajovala jejich výši Klára Krol.
V penzijních fondech ovšem dojde ke zvýšení vkladů pro získání maximálního státního příspěvku. „Limit pro státní příspěvek zvýšíme ze současných 100 Kč na 300 Kč a největší státní příspěvek získají lidé spořící 1 000 Kč měsíčně,“ uvedla náměstkyně Klára Krol. Limit pro získání nejvyššího příspěvku by tak měl být vyšší než původně plánovaný v rámci předloni zamítnutého návrhu zákona o penzijních společnostech, kde měla být horní hranice na 700 Kč pro získání příspěvku 150 Kč.


11.4.2011

V USA padly další dvě malé banky

Ve Spojených státech zkrachovaly další dvě malé banky, v letošním roce počet bankrotů v americkém bankovním sektoru dosáhl čísla 28. Uvedla to agentura AP.
http://www.novinky.cz/ekonomika/230282-v-usa-padly -dalsi-dve-male-banky.html?ref=boxD

8.4.2011

Saxena: Na prodej akcií je čas, držte zlato a stříbro. Za ropným vrcholem už jsme

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1803661/saxena- na-prodej-akcii-je-cas-drzte-zlato-a-stribro-za-ro pnym-vrcholem-uz-jsme.html

* Zlato může jít na 1500 USD, ropa na 140 USD/barel, soudí Merrill Lynch. Investicí dekády ale bude stříbro.
* Cena zlata stanovila nový rekord, letos může pokořit 1500 USD až na 1840 USD, soudí analytici


8.4.2011

Stříbro na 40 USD/oz

http://zpravy.kurzy.cz/264567-stribro-na-40-usd-oz /

Cena stříbra dnes prolomila hranici 40 USD za troyskou unci, kde byla naposledy viděna v roce 1980. K růstu v poslední době pomáhají zejména obavy z inflace, ale také potenciál ve zhodnocení tohoto drahého kovu. Cena stříbra od dubna 2010 posílila o více než 122% a podle analytiků by mohla v brzké době atakovat historickou úroveň 50 USD za troyskou unci. To by byl nový rekord, jelikož nejvyšší cena stříbra dosud byla 49,48 USD/oz. V dnešním obchodování se na nový rekord dostává i cena zlata, která zdolala hranici 1466 USD. Raketový růst cen drahých kovů je připisován především americké centrální bance (Fed), která svými kroky přispívá k obavám z enormního inflačního růstu


5.4.2011

Tomáš Prouza: Namaštěná penzijní kapsa

http://zpravy.kurzy.cz/264429-tomas-prouza-namaste na-penzijni-kapsa/

Řádné poplatky spolknou až pětinu výnosu. A co ty mimořádné?
Z toužebně očekávané penzijní reformy, která měla pomoci vylepšit bilanci veřejných financí, se stává projekt, který vylepší bilanci pouze vybraným lidem. A klienti mezi nimi bohužel nebudou....


30.3.2011

Klepe inflace skutečně na dveře?

http://www.investujeme.cz/clanky/klepe-inflace-sku tecne-na-dvere/

Ceny v obchodech, na čerpacích stanicích i vyúčtování služeb rostou, a navíc je v tuto chvíli opravdu těžké získat nějaký skutečný výnos z úspor. Díky dopadu růstu cen komodit to dnes platí po celém světě. I tak to nevypadá, že by centrální banky chystaly boj s inflací a zvyšovaly úrokové sazby.
Mezi komentáři se naopak objevují výzvy a doporučení ke zvýšení investic do akcií, rozvíjejících se trhů a do komodit. Hledání těchto investičních příležitostí má být způsobem, kterým se lze vyrovnat se zhoubnými inflačními účinky...


29.3.2011

Dojná kráva penzijní reformy

http://www.finmag.cz/cs/finmag/financni-poradenstv i/dojna-krava-penzijni-reformy/
Ministerstvo financí minulý týden tiše a nenápadně zveřejnilo návrh na výši poplatků penzijních fondů a mezi řádky naznačilo i několik dalších zajímavých detailů. Právě poplatky rozhodnou o tom, jak výhodný či nevýhodný bude přestup lidí z průběžného systému do soukromých fondů. Je proto velmi zvláštní, že takto klíčový materiál byl pouze nenápadně umístěn na web ministerstva a jeho zveřejnění nedoprovázela žádná tisková zpráva.


29.3.2011

Důchodová reforma a poplatky penzijních fondů

http://zpravy.kurzy.cz/264122-duchodova-reforma-a- poplatky-penzijnich-
fondu/

Apelujeme na politické představitele, aby vyslyšeli návrhy odborníků a stanovili horní strop maximálních možných poplatků za obhospodařování prostředků, a to na bázi podobné konceptu RPSN (roční procentní sazba nákladů, tj. započtení všech poplatků, bonusů, odměn apod. do jednoho údaje) a s využitím praxe obvyklé v zahraničí (velcí provideři pod tlakem konkurence trhu dokáží se ziskem spravovat prostředky za provizi v rozmezí 0,1 až 0,5 %), nikoliv požadavků, které si do zákona prosadí penzijní fondy působící v ČR.


25.3.2011

Investice: po zlatu Češi objevují i stříbro

http://www.denik.cz/ekonomika/investice-po-zlatu-c esi-objevuji-i-stribro20110325.html

ČR – Investiční stříbro zůstávalo poměrně dlouhou dobu poněkud ve stínu zlata. To se v poslední době mění: opomíjený kov si ve stále hojnější míře začínají pořizovat i drobní investoři.


21.3.2011

Zlato během tří měsíců překoná rekordy, tvrdí Goldman Sachs (1/2)

http://www.investicniweb.cz/fx-komodity/komodity/2 011/3/21/clanky/zlato-behem-tri-mesicu-prekona-rek ordy-tvrdi-goldman-sachs/

Cena zlata se bude nadále zvyšovat a do tří měsíců se dostane na nový rekord. Předpovídají to analytici investiční banky Goldman Sachs, kteří zároveň očekávají, že cena kovu bude kulminovat během příštího roku.
Do tří měsíců by se podle analytiků banky Goldman Sachs měla cena zlata dostat na 1 480 dolarů za trojskou unci, což by byl nový rekord a proti nynějším cenám nárůst asi o 5 procent.


17.3.2011

Válka o peníze

http://www.finmag.cz/cs/finmag/penize/valka-o-peni ze/

Čím déle se vyrovnáváme s důsledky jedné z nejvážnějších hospodářských recesí, jakou kdy svět zažil, tím je zřejmější, že mnozí naši nejprominentnější ekonomičtí lodivodové nemají sebemenší potuchy, co si s ní počít.


Politické elity nicméně stejně jako kluci, kteří dostali pod stromeček Malého chemika, nehodlají připustit, že by jim mizivé povědomí o zákonitostech chemie zkazilo radost z objevování nových a netušených kombinací. A tak do svých křivulí lijí další a další vysoce nestabilní ingredience a my můžeme buď doufat, že nějakým zázrakem vyrobí kámen mudrců a vyřeší všechna hoře světa, anebo se připravit na explozi. Radil bych spíše to druhé.



10.3.2011

Buffett: Současná politika je krokem k jisté inflaci

http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/komodity/buffett -soucasna-politika-je-krokem-k-jiste-inflaci

Každým dnem, kdy ropa, zlato a další komodity posouvají svá několikaletá nebo historická maxima, mezi investory a ekonomy roste jistota, že bude velice těžké udržet inflaci na uzdě.
zlato

Zdá se, že se jedná spíše o „inflační efekt“ než o „efekt bohatství“, jeho protiklad, jímž vysvětluje současný růst cen guvernér Fedu Ben Bernanke. Ten se tak snaží přesvědčit Američany, že jsou zvyšující se ceny akcií adekvátní většímu bohatství, i když zaměstnanost a nemovitostní sektor stále zaostávají.

Některá z běžnějších měřítek, jež odvozují vznik inflace z nadměrné peněžní zásoby v ekonomice, nemají dostatečnou vypovídací schopnost.

Americké vládní statistiky týkající se spotřebitelských cen a cen výrobců nesignalizují inflační růst, objevují se zde však určité mzdové tlaky, které jsou obvyklým průvodním jevem rostoucí inflace.
Zdražují potraviny i energie

Setrvalý růst cen energií a potravin i zdánlivá neochota Washingtonu přijmout účinná opatření k omezení deficitních výdajů vedly k tomu, že je inflace v USA za dveřmi, i když ji zatím statistiky nedokáží zachytit. .....


2.3.2011

ZLATO opět letí do nebes a jak je na tom euro?

http://www.forex-zone.cz/p/zlato-opet-leti-do-nebe s-a-jak-je-na-tom-euro

Zlato je na nových maximech! Stejně tak stříbro, které ve svých růstech dokonce ještě překonává žlutý kov. Zlato je na ceně 1430 dolarů za trojskou unci a zdvojnásobilo tak svoji cenu za posledních čtyři roky (nutno podotknout že v nominální hodnotě a v ceně dolarů) - akcie se za stejné období většinou nanejvýš vrátily na své původní hodnoty. Na druhou stranu držení zlata nenese investorovi žádný úrok nebo dividendu, jak tomu běžně u akcií pravidelně bývá.

Nedávný růst zlata se připisuje především nepokojům na středním východě a zlato tak opět potvrzuje svůj status bezpečného přístavu. Posilování zlata je taženo také díky očekávání investorů z rostoucí inflace ve vyspělých zemích, protože všechny významné světové centrální banky "tisknou" peníze, snažíc se dosáhnout co nejlevnější vlastní měny.


24.2.2011

Inflace hrozí čím dál víc. Mají investoři utíkat ke zlatu? (1/2)

http://www.investicniweb.cz/fx-komodity/komodity/2 011/2/24/clanky/inflace-hrozi-cim-dal-vic-maji-inv estori-utikat-ke-zlatu/

Cena zlata roste, investoři investují, cena roste ještě víc, o zlatu si povídají i vrabci na střeše. Jak to vlastně celé dopadne? Pozornost, které se zlatu dostává, je vcelku přirozená. I proto, že ještě nedávno byla největším strašákem světové ekonomiky deflace, ale teď rostou – oprávněné – obavy z inflace.
Objevují se navíc i obavy ze zhroucení celého finančního systému a návratu zpět ke komoditním penězům. To je ostatně hlavní prodejní argument - "všechno krachuje, kupte si zlato".


23.2.2011

Zlato atakovalo 1400 USD za unci

http://zpravy.kurzy.cz/262569-zlato-atakovalo-1400 -usd-za-unci/

Zlato během včerejší obchodní seance překonalo hranici 1400 USD za unci a stejně tak jiný drahý kov, stříbro, se dostalo na svá 30-ti letá maxim Důvodem pro takto silné růsty je současné revoluční pnutí na Blízkém Východě. Libyjské vláda zautočila na protestující. Rebelové naopak získali kontrolu nad druhým největším městem země, Benghází. Desítky tisíc protestujících taktéž stále demonstrují v Bahrajnu. Investoři v těchto časech nejistoty vyhledávají zlato jakožto bezpečnou investici. Dubnové zlato včera na CME posílilo o 12,5 USD na 1401,10 USD za trojskou unci.


Griffiths: Zlato dnes nemá jenom blázen

http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/komodity/griffit hs-zlato-dnes-nema-jenom-blazen

V současném ekonomickém rozpoložení nabízejí komodity stále zajímavou investiční alternativu. I přes hrozící bublinu u některých komodit analytici věří v růstový potenciál. Zlato ho podle nich rozhodně má, ačkoli jeho cena roste posledních deset let. Meta dva tisíce dolarů za trojskou unci padne a běžný investor si může přijít na slušné peníze.



9.2.2011dní marže z

Zlaté cihly "ožily". První banka je začala brát jako zástavu

JP Morgan akceptuje zlato jako záruku při repoobchodech. Nová možnost může podpořit další růst ceny drahého kovu.
http://hn.ihned.cz/c1-49952450-zlate-cihly-ozily-p rvni-banka-je-zacala-brat-jako-zastavu


8.2.2011

Rizika a možné šoky roku 2011 (1,2,3,4)

http://zpravy.kurzy.cz/261927-rizika-a-mozne-soky- roku-2011/

Před rokem jsme tvrdili, že rok 2010 odstartuje druhé kolo krize. Díky enormnímu úsilí, včetně mohutné propagace a rotačkám na plný výkon, se centrálním bankéřům podařilo krizi odsunout. Odsunout, ne však zažehnat. Rok 2010 nebyl návratem k normálu, jak to někteří vykládají. Co nás čeká?

Rok 2011 bude rokem nemilosrdným, rokem rozjezdu druhé vlny krize, kdy vypuknou měnové a obchodní války. Budeme svědky série šoků, které zboří stávající pilíře globálního ekonomického uspořádání.


Drahé kovy budou znovu plnit titulní strany

Jedním z důvodů budou nové rekordní ceny zlata a stříbra. Neméně závažným důvodem pro palcové titulky mohou být informace o podvodech na těchto trzích, o nedostupnosti fyzického kovu či o nekrytí ETF skutečným kovem, ale pouhými deriváty. Zde by hrozil velký dopad na banky, zejména na největší hráče, jako jsou JP Morgan nebo HSBC.

Podle dostupných informací od Jamese Turka či Jima Rickardse, které lze považovat za insidery na trhu drahých kovů, dělají švýcarské banky obstrukce lidem, kteří si chtějí vyzvednout i nepříliš velké objemy fyzického zlata i stříbra, které pro ně banky nakoupily.


To samo o sobě je pro mne velmi silným signálem o problémech na trhu drahých kovů. Investoři by měli kupovat drahé kovy a sami si je skladovat (i kdyby k tomu měli využít bankovních bezpečnostních schránek).


6.2.2011

Potraviny v obchodech zdraží o několik procent

http://www.novinky.cz/ekonomika/224435-potraviny-v -obchodech-zdrazi-o-nekolik-procent.html

V nedělních otázkách Václava Moravce odhadl ministr zemFuksa (ODS) růst ceny potravin v českých obchodech o několik procent. Důvodem je zdražování světových komodit. Růst cen potravin by měl činit 2-4 procenta. K tomu řekl i jeho stínový protějšek z ČSSD Michal Hašek, že zdražení bude v řádu procent.

Co očekávat od zlata a stříbra v následujících několika letech?

15.12.2010 - V poslední době si většina lidí myslí, že ceny zlata a stříbra ědělství Ivan jsou příliš vysoké.
Tento argument jsme slýchávali v době, kdy byla cena zlata USD 350 za unci a cena stříbra USD 10. Bohužel 98% populace nemá ani ponětí o tom, co se děje. Nechápou masivní tisk dolarů a obrovský dluh, který zaplavuje svět. Monetizace je stejně tak masivní jako je fiskální šílenství, které praktikují vlády v posledních 10 letech. Jak by mohl vůbec někdo uvažovat o tom, že dolar může zhodnotit? Tímto chceme říci, že čím dříve investujete do zlata, stříbra a aktiv s nimi spojenými, tím lépe na tom budete. Ti, kteří toto nechtějí slyšet, by si měli vzít ponaučení z dob Velké deprese 30.tých let, kdy američané přišli o svůj majetek v rozsahu 60%-95%.

Normální stav pro světovou rezervní měnu jakou je dolar, je 25% krytí zlatem. Jak možná víte, toto neplatí od 15.srpna 1971. V průběhu 39 let vzrůstá dluh exponenciálně téměř k bodu šílenství. Svět se časem probudí, ale cena za to, že jsme nechali tento systém tak dlouho fungovat bude děsivá. Z tohoto důvodu během příštích několika let zlato snadno naroste na cenu USD 7 700 za unci či dokonce výše a stříbro se bude pohybovat mezi USD 100-500 za unci. Připomeňme si, že zlato jsou jediné opravdové peníze a nikomu nic nedluží. Pro ty z vás, kteří neví, zlato je užíváno spolu se stříbrem jako peníze více než 6000 let. Opravdu si elitáři myslí, že mohou takovouto historicky prověřenou zkušenost pokořit? My si to nemyslíme.

Velice dobrým příkladem obavy bankéřů ze zlata a stříbra je manipulace trhů v posledních týdnech. V tomto období došlo na Comexu ke dvojnásobnému navýšení marží na kontrakty. Ostatní komodity rostou ještě rychleji, ovšem jejich obchoůstávají bez změn. Toto je naprosto nehorázný „dvojí metr“ a jak říká Alex Jones, je jim už všechno jedno. Hrají bez pravidel a pravidla jsou pouze taková, která chtějí.

Bob Chapman

31.1.2011

Eurozóna - Inflace v lednu roste nad odhady o 2,4 %

http://zpravy.kurzy.cz/261513-eurozona-inflace-v-l ednu-roste-nad-odhady-o-2-4/

Inflace v eurozóně se v lednu meziročně zvýšila o 2,4 %, což bylo nad očekáváním analytiků, kteří odhadovali růst o 2,3 % prosincová míra inflace skončila ve výši 2,2 %. Vyšší míra inflace byla způsobena zejména vysokou cenou ropy, která vzrostla za posledních šest měsíců o 24 % a zvýšila tak náklady firem. Šéf ECB již dříve prohlásil, že míra inflace bude vyšší z důvodu nárůstu cen importovaného zboží do eurozóny a ECB nehodlá měnovou politiku utahovat do té doby, dokud se tyto ceny neprojeví v nárůstu mzdových nákladů. Přestože názor ECB není jednomyslný a někteří by raději zvýšily úrokové sazby co nejdříve, lze očekávat, že ECB nebude s utahováním monetární politiky pospíchat z důvodu vysoké nezaměstnanosti, obavám z dluhové krize a slabého hospodářského růstu (hospodářského poklesu) určitých států eurozóny. Dovozní ceny do Německa vzrostly v prosinci o 12 %.

16.1.2011

UBS: Zisky ze zhodnocení zlata nesou ECB mnohem více jak ztráty z nákupů dluhopisů

http://www.nakup-zlata.cz/cs/novinky/ubs-zisky-ze- zhodnoceni-zlata-nesou-ecb-mnohem-vice-jak-ztraty- z-nakupu-dluhopisu

Na deset miliard eur odhaduje prozatímní ztráty Evropské centrální banky z programu odkupu vládních dluhopisů okrajových zemí eurozóny banka UBS. Má s tím mít ECB potíž z pohledu hospodaření? UBS poznamenává že nikoli. Mnohonásobně více totiž bance v roce 2010 přineslo zhodnocení drženého zlata (a zřejmě i nadále přinášet bude).

25.1.2011

Už ani to zlato není co bejvávalo

http://www.czechfreepress.cz/index.php?option=com_ content&view=article&id=1752:u-ani-to-zlato-neni-c o-bejvavalo&catid=109:svt-kolem-nas&Itemid=441

"Ve finančnictví se nejvíc vydělává na nevzdělanosti, hlouposti, naivitě, lenosti používat vlastní mozek či bezvýchodné situaci kavky. Tenhle globální zlatý tunel se nebuduje sto let pro nic za nic. A kasíruje ten, co má a ví, a ne kořen, co si jen bláhově myslí, že v bankovkách něco má a spoléhá na mainstreamový mediální rozum, anžto vlastním selským nedisponuje. A že to bude překvapení."

24.01.2011

Top investoři varují před inflací. Vyhněte se vládním dluhopisům

http://finweb.ihned.cz/c1-49565650-top-investori-v aruji-pred-inflaci

Peníze na celém světě ztrácejí svou hodnotu, proto se vyplatí investovat do aktiv, jako jsou komodity nebo nemovitosti," radí Jim Rodgers.....Nárůst inflace v poslední době znepokojuje přední světové investory. Poprvé po více než dvou letech se inflace v Evropě dostala nad inflační cíl stanovený Evropskou centrální bankou. Investoři proto předpovídají, že v eurozóně letos porostou úrokové sazby a radí vyhnout se investicím do vládních dluhopisů rozvinutých zemí. "Proč by měl člověk držet dluhopisy, když jsou jejich výnosy tak nízké a inflace navíc poroste," říká například Bill Gross, šéf Pimco, největšího dluhopisového fondu na světě. Před růstem cen varuje i známý investor Jim Rogers. "Vlády USA a Velké Británie nám lhaly o skutečné míře inflace. Peníze na celém světě ztrácejí svou hodnotu, proto se vyplatí investovat do aktiv, jako jsou komodity nebo nemovitosti," říká. Právě komodity podle něj nemohou investory zklamat. "Když se bude ekonomice dařit, povedou si dobře i komodity. Když se ekonomice dařit nebude, vlády vytisknou více peněz, a to opět pomůže komoditám," domnívá se.....

12.01.2011

India doviezla rekordný objem zlata

http://zpravy.kurzy.cz/260760-india-doviezla-rekor dny-objem-zlata

Ajay Mitra zo spoločnosti World Gold Council dnes uviedol, že India (najväčší spotrebiteľ tohto kovu na svete) nakúpila v minulom roku približne 800 ton zlata. To je o 44 percent viac oproti predchádzajúcemu roku. Okrem rastu spotreby indických klenotníckych firiem je dôvodom prudkého zvýšenia aj obrovský investičný dopyt. Indovia a aj iní obyvatelia Ázie (predovšetkým Číňania) považujú zlato za dobrého uschovávateľa hodnoty. Inflácia v Indii rastie približne 10% tempom. Cena februárového kontraktu zlata dnes na New York Mercantile Exchange stagnuje na 1380 USD za trójsku uncu.

7.1.2011

Produkce zlata v Číně loni zřejmě stoupla na rekord

http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/komodity/produkc e-zlata-v-cine-loni-zrejme-stoupla-na-rekord

Za poslední desetiletí se produkce v zemi téměř zdvojnásobila, v roce 2000 činila 175 tun. Růst produkce však loni zpomalil. V roce 2009 se produkce zlata zvýšila o 11,3 procenta na 313,98 tun. Produkce zlata v zemi se nepřetržitě zvyšuje od roku 2004.
Ministerstvo uvedlo, že za 11 měsíců loňského roku se produkce zvýšila o 9,2 procenta na 308,39 tuny. Těžba v dolech stoupla o 8,5 procenta na 254,04 tuny. Produkce firem zabývajících se rafinací zlata se zvýšila o 12,4 procenta na 54,35 tuny.

16.12.2010

Až padnou banky

http://www.lidovky.cz/az-padnou-banky-0g5-/ln_novi ny.asp?c=A101216_000048_ln_noviny_sko&klic=240402& mes=101216_0

ÚHEL POHLEDU I když se stále častěji hovoří o tom, že bankovní krize posledních let byla „překonána“, Evropou její strašidlo obchází i nadále. Evropské úřady stále nalévají do postižených zemí stovky miliard eur a ve fondech k záchraně finančního systému začíná být vidět dno. Ač se ze zdánlivě bezpečného českého závětří problémy mohou jevit velmi vzdálené, týkají se i nás. Vyspělý svět, včetně České republiky, totiž stále sedí na sudu střelného prachu. Stačí jediná jiskra a dojde k ohňostroji, který lidstvo zatím nezažilo. Tím potenciálně výbušným sudem jsou banky.

13.12.2010

Kalouska šokovala finanční negramotnost Čechů

http://www.novinky.cz/finance/219498-kalouska-soko vala-financni-negramotnost-cechu.html

Nerozumím, ale podepíšu... Výsledky šetření například prokázaly dlouhodobé zkušenosti České národní banky (ČNB) získané na základě podnětů od spotřebitelů, podle nichž jsou smlouvy na prodej produktů finančního trhu často velmi komplikované. V průzkumu 43 % dotazovaných potvrdilo, že některým pasážím zcela nerozumí. Z účastníků průzkumu, kteří uvedli, že některým pasážím nerozuměli, nakonec předloženou smlouvu přesto podepsala celá polovina. ?Lidé nejen, že si nepřečtou a neporozumí, ale ani nedokáží ocenit a propočítat základní věci. Číst a počítat by se měli mladí lidé naučit ve škole, nést odpovědnost za svá rozhodnutí v rodině," uvedla vrchní ředitelka a členka bankovní rady (ČNB) Eva Zamrazilová. ?Vize, že ochrana spotřebitele může umést lidem cestičky mezi nástrahami na finančním trhu, je absurdní.?


10.12.2010

Dovoz zlata do Číny vzrostl šestinásobně

http://investice.ihned.cz/c1-48427720-dovoz-zlata- do-ciny-vzrostl-sestinasobne

Čína dovezla od ledna do října 209,72 tuny zlata, což je oproti stejnému období loni šestinásobně více. Řekl to včera ředitel burzy zlata v Šanghaji Šen Siang-žung. Čína takové údaje prakticky nezveřejňuje, tuto informaci lze tedy považovat za výjimečnou. Šen řekl, že za mimořádně silným nárůstem dovozu je převážně vytrvalá investiční poptávka. "Nejistota v domácí i globální ekonomice, stejně tak stále častější předpoklad růstu inflace, zlato jako nástroj zajištění hodně zatraktivnily," řekl. Potvrdil tím, že se zájem o zlato zvyšuje podle toho, jak narůstají obavy, že měnová politika centrálních bank do budoucna znehodnotí papírové peníze a zvýší inflaci. Vysoký nárůst dovozu zlata jde ruku v ruce s růstem ceny. Ta se nepřetržitě zvyšuje již asi deset let a za tu dobu vzrostla asi pětinásobně. Jen za letošní rok se cena zlata zvýšila zhruba o čtvrtinu a v listopadu vystoupila až nad 1400 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gr). Z dosavadního vývoje lze odvodit, že za celý rok by se měl objem dovozu zlata do Číny vyšplhat na 250 tun. To by bylo více, než očekávali analytici. Ti v listopadové anketě agentury Reuters celoroční dovoz kovu odhadli v průměru na 180 tun.....

09.12.2010

Připravte se na půst

http://ekonom.ihned.cz/c1-48515480-pripravte-se-na -pust

Zatímco státní zaměstnanci v současné době bojují o své mzdy a neváhají ani stávkovat, příliš růžové vyhlídky na příští rok nemají ani pracovníci v soukromé sféře. Doby, kdy v Česku skákaly mzdy výrazně nahoru každý rok napříč obory, jsou minulostí. A jen tak se zase nevrátí. Přesto se i dnes dají najít pracovní pozice, kde se nabízené platy za poslední rok zvedly o třetinu a porostou dál. Jsou to však výjimky, které potvrzují pravidlo. V drtivé většině oborů platová úroveň zůstane stejná nebo poroste jen o málo více než inflace..... .Růst vezme inflace Navýšení mezd by mělo maximálně dorovnat inflaci očekávanou mezi dvěma až třemi procenty. V reálu si tak zaměstnanci příliš nepolepší. Ze své výplaty si příští rok koupí zhruba stejný objem zboží jako letos. ?Pro příští rok v Česku počítáme se zvyšováním platů o tři procenta, inflace se bude pohybovat kolem dvou procent,? řekl týdeníku Ekonom hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Ty tam jsou roky, kdy platy rostly závratným tempem. ?V příštích pěti letech se určitě nevrátí časy, kdy se platy zvyšovaly o pět, sedm či více procent ročně,? předpovídá Marek z Patria Financ

7.12.2010

Analytici pro rok 2011: Rally na akciích a nové rekordy pro zlato

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1736245/analyti ci-pro-rok-2011-rally-na-akciich-a-nove-rekordy-pr o-zlato.html

Ekonomové City vytvořili pro své klienty výhled pro rok 2011; podle nich je největším rizikem pro investory inflace a druhým největším deflace. Gerard Lyons, který stojí v čele výzkumu společnosti Standard Chartered, dává nejasnosti ohledně fundamentálního vývoje za vinu klíčové roli, kterou na trzích hrají centrální bankéři a politici. Vlády tak představují nejvýznamnější faktor, který ovlivňuje ceny aktiv. Spojené státy, Evropa a Asie navíc bojují s různými výzvami. Tvorba prognóz se tak stává ještě těžší.
"Nízké sazby a slabý dolar pravděpodobně podpoří zlato, které mnozí investoři vnímají jako zajištění proti další recesi v krátkém období i proti zvýšení inflace v delším období. Stratégové Goldman Sachs očekávají 20% posílení jeho ceny. Vrcholu by mělo dosáhnout v roce 2012."


07.12.2010

Jak se svézt na zlaté horečce a neprodělat..? Ptali jsme se experta...

http://finweb.ihned.cz/c1-46872320-on-line-jak-se- svezt-na-zlate-horecce-a-neprodelat-ptali-jste-se- experta

Svět financí zachvátila zlatá horečka. Cena zlata se opět dala do pohybu vzhůru a vystoupala na nové rekordy. Naposledy ve středu překonala hranici 1350 dolarů za troyskou unci. Zlato tak navazuje na nepřetržitý vzestup z minulého týdne, když další podnět k růstu mu davá prudký pokles dolaru vůči euru a uvolnění měnové politiky v Japonsku. Zvýšené kolísání kurzů světových měn zvyšuje poptávku po zlatu jako nástroji uchování hodnoty. Tento fakt nemohl uniknout investorům a zájem o zlato je patrný i mezi drobnými klienty, kteří se zaměřují především na investiční zlato. Odborníci zlato považují jako jednu z nejjistějších investic, která je vnímána jako prostředek k ochránění prostředků ve špatných dobách a podle toho se chovají i jeho ceny. Drobní klienti však podle expertů nereagují na růst cen okamžitě,ale většinou nakupují se zpožděním za trhem. Analytici to vysvětlují, tím, že lidé dohánějí nákupy většinou až poté, co vidí, že cena nějaký čas stoupá nahoru. Uvažujete o investici do zlata? Vyplatí se do zlata a drahých kovů nyní investovat? Nevíte, jaká nejlepší forma je pro vás vhodná?

02.12.2010

Kalousek chce nabídnout lidem dluhopisy až za 10 miliard korun

http://investice.ihned.cz/c1-48416010-kalousek-chc e-nabidnout-lidem-dluhopisy-az-za-10-miliard-korun

Kalousek chce zvýšit odpovědnost občanů

Minimální objem jedné objednávky bude 1000 korun, přičemž nominální cena je jedna koruna. Na pilotní emisi by podle MF mělo dojít již v příštím roce, "nejpozději ve třetím čtvrtletí 2011," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Dluhopisy budou moci nabízet banky i další finanční zprostředkovatelé. Podle dřívějších informací HN ministerstvo financí jedná o distribuci prostřednictvím Czechpointů s Českou národní bankou. "Naším cílem je co nejširší distribuce," řekl Kalousek. Ministerstvo chce při prodeji dluhopisů využít v maximální míře účastníků Centrálního depozitáře cenných papírů.

Záměr nabídnout spořicí dluhopisy domácnostem není podle MF motivován nedostatkem jiných zdrojů, protože financování výpůjční potřeby státu je pokryto. Podle Kalouska má jít o "absolutně bezpečný - konzervativní - instrument, který rozšíří možnost pro spoření obyvatelstva."

29.11.2010

CENOVÁ STABILITA JE NEŽÁDOUCÍ

http://zpravy.e15.cz/nazory/rozhovory/stepan-pirko -rozhodujici-vliv-na-svetove-penize-maji-centralni -banky

Cenová stabilita je nežádoucí. Pokud nebude inflace, celý systém se zhroutí, a proto centrální banky doslova lijí peníze na trh. Nedůvěra ve finanční systém je jedním z motivů k nákupu zlata. Lidé si moc dobře uvědomují, že jeho hodnota je už stovky let stabilní, říká Štěpán Pírko z investiční společnosti Colosseum.


30.10.2010

Vše je legální a ty máš holej zadek aneb moderní finanční inženýring

http://www.knihy-a.cz/8088/vse-je-legalni-a-ty-mas -holej-zadek-aneb-moderni-financni-inzenyring

Kdekomu vadí vysoké poplatky za provoz běžného účtu. Bližší pohled ale ukazuje, že jde o pouhou kapku v moři skutečného problému. Nejsem člověk, který jako levicový fanatik svádí vše zlé na hamižnost kapitalistů. Jako odkojenec Liberálního institutu jsem monetarista skrz naskrz a nepřítel nesmyslné regulace. Fandím svobodnému podnikání, kde dlouhodobě přežije jen ten, kdo funguje na bázi win-win. Tolik na úvod. Je mi totiž zcela jasné, že mne mohou mnozí po přečtení následujících řádků apriori zařadit mezi socialisticko-keynesiánské utopisty. Je si třeba uvědomit, že světová populace se dělí na dva typy lidí.Na ?finanční pitomce? a ? finančně gramotné ?. A nemusí to mít spojitost se schopností vydělávat peníze. Špičkový kardiochirurg či vynikající IT specialista nepotřebují pro to, aby vydělávali statisíce měsíčně rozumět financím .Tihle lidé se dokonce okrádají ze všech nejlépe. Když o nějaké peníze přijdou, obvykle nad tím mávnou rukou, a jdou vydělat další. Soudobý finančník se řídí heslem : ?pitomce je třeba okrádat?. Říkáte si nejspíš, že jsem to se slovem okrádat trochu přehnal. Berte mě lehce s nadsázkou.

07.10.2010

Zlato zůstává daleko od historických maxim

http://www.e15.cz/burzy-a-trhy/komodity/zlato-zust ava-daleko-od-historickych-maxim

Zlato zdolává v posledních dnech jeden cenový rekord za druhým, ale stále není tak drahé, jako už v minulosti bývalo. Po očištění od inflace jeho cena zůstává hluboko pod svým vrcholem z ledna roku 1980. Troyská unce tehdy po ropné krizi vyskočila až na 873 dolarů. Pokud se od včerejší závěrečné ceny drahého kovu odečte americká inflace vyjádřená indexem spotřebitelských cen, stojí unce zlata v cenách roku 1980 jen 480 dolarů. Drahý kov by musel posílit až na závratných 2435 dolarů za unci, aby vyrovnal více než 30 let starý rekord.

04.10.2010

Investiční životní pojištění si pořizujte s rozmyslem

http://www.penize.cz/investice/92150-investicni-zi votni-pojisteni-si-porizujte-s-rozmyslem

Když bylo v červnu roku 2000 slečně Dostálové 20 let, rozhodla se, že si založí investiční životní pojištění (IŽP). Chtěla se tak zajistit proti riziku smrti a naspořit si na důchod. Jenže racionální důvod k takovému kroku vlastně neexistuje. Na slečně Dostálové není nikdo životně závislý, čímž padá hlavní důvod pro užití tohoto produktu. Není živitelkou rodiny, nemá žádná pasiva ani závazky. Nemusí ani krýt nějaká rizika.

22.9.2010

Britský ministr obchodu se pustil do excesů bankéřů, škodili víc než trockisti

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/212178-bri tsky-ministr-obchodu-se-pustil-do-excesu-bankeru-s kodili-vic-nez-trockisti.html

Britský ministr obchodu Vince Cable se ve středu na konferenci liberálních demokratů tvrdě pustil do bankéřů za škody způsobené ekonomice. Podle něj škodili víc než trockisté, tedy vyznavači ortodoxního marxismu. Jeho ostrá slova pobouřila představitele Sdružení britského průmyslu (CBI).
“Pokud jde o banky, neomlouvám se za útoky na hochštaplery a hazardní hráče, kteří způsobili britské ekonomice větší škody, než jaké by mohl udělat (odborářský předák) Bob Crow ve svých nejdivočejších trockistických fantaziích. Platili si přitom ostudné odměny kryté daňovými poplatníky. Veřejnost je rozhořčena na banky a ten hněv je zasloužený," řekl Cable s tím, že mu nejde o odplatu, ale o to, aby "banky podporovaly skutečnou ekonomiku".


24.8.2010

Hyperinflace se blíží a západní civilizace je blízko kolapsu

http://www.investicniweb.cz/ekonomika/2010/8/24/cl anky/egon-von-greyerz-hyperinflace-se-blizi-zapadn i-civilizace-je-blizko-kolapsu

Egon von Greyerz: Hyperinflace se blíží a západní civilizace je blízko kolapsu Investiční guru Egon von Greyerz minulý týden na stanici CNBC věštil hyperinflaci a nevyhnutelné změny budoucího společenského uspořádání. Egon von Greyerz má i přes kalamitní předpovědi jednu univerzální investiční radu - kupujte zlato! Podle Greyerze stálo zastavení finanční krize vlády a banky 20 bilionů USD, ale problémy, které byly před krizí, stále přetrvávají. Především zvětšující se fronty lidí na pracovních úřadech o těchto penězích ani nevědí. "Růst úvěrů od konce zlatého standardu společně s úvěry domácností a bohatství, které bylo vytvořeno v posledních 40 letech, je postaveno na zadlužování, ne na dobrých časech, které svět v tomto období prožíval," říká Egon von Greyerz. Greyerz se domnívá, že úsporná opatření povedou k deflačnímu kolapsu, který s sebou strhne banky, protože velkou část dluhů jim nikdo nesplatí. Po deflační epizodě se podle něj vrátí inflace. A nepůjde o žádný malý cenový skok nahoru. Ekonomika se bude muset vyrovnat s hyperinflací. Greyerz proto investorům radí nakupovat zlato.

13.8.2010

Cena zlata roste nepřetržitě už deset let

autor: ČT24 New York/Praha - Podle větší části analytiků se cena zlata na světových trzích zvyšuje nepřetržitě už skoro deset let a výjimečný zřejmě nebude ani letošní rok. Mezi dosavadní důvody růstu ceny kovu patří podle analytiků mimořádně expanzivní měnová politika, která povede k inflaci, a kvůli slábnoucímu dolaru i zájem o zlato ze strany některých centrálních bank, hlavně v Asii. Zlato do svých portfolií zařazuje také stále více investorů. (Související články: 9.11.2009 Cena zlata se dostala na nový rekord 1105 dolarů za unci, 23.11.2009 Zlato dosáhlo dalšího rekordu, 1.12. 2009 Cena zlata historicky roste) "Zlato se těší dlouhému a úctyhodnému růstu. Od cyklického minima blízko 255 dolarů za unci v dubnu 2001 se jeho cena zvýšila už asi o 380 procent na nový rekord nad 1 225 dolary," řekl hlavní analytik trhu drahých kovů ve společnosti Rosland Capital Jeffrey Nichols. "Pokud jde o rok 2010, nebude nic překvapivého, když cena vystoupí na 1 500 dolarů," dodal. Názory na to, kde by mohla být cena zlata do roka, se ale dost liší. Drtivá většina analytiků nicméně počítá s růstem ceny, nikoli s poklesem. Například analytici investiční banky Goldman Sachs nedávno zvýšili cílovou cenu z 960 na 1350 USD/oz. Někteří analytici si myslí, že cena vystoupí až na 2 000 USD.

13.07.2010

Výnosy penzijních fondů: za posledních pět let v mínusu

http://www.investujeme.cz/clanky/vynosy-penzijnich -fondu-za-poslednich-pet-let-v-minusu
http://www.mesec.cz/clanky/duchodova-reforma-zachr ani-rozpocet-vasi-penzi-uz-ne

Poradní expertní sbor (PES), který byl letos v lednu založen za účelem doporučení změn důchodového systému, tento týden vydal svou závěrečnou zprávu. Ta, stejně jako analytici, říká, že ani reforma už mladším lidem současný královský důchod nezaručí. "Očekávám, že stát v budoucnu – v tom lepším případě – bude garantovat určitý minimální důchod. Jestli to bude symbolická jedna koruna nevím. Ale každopádně to bude mizérie," podělil se se serverem Měšec.cz o neradostné vyhlídky Aleš Michl, analytik z Raiffeisenbank.

Nejsou vloženy žádné aktuality.